Terho: Frivilliga skolsvenskan går vidare
Försöket med att utvidga den frivilliga skolsvenskan avancerar. Regeringen beslöt om saken på måndag eftermiddag.
- Det här är ett historiskt ögonblick i Finlands språkpolitik. I Finland har man studerat obligatorisk svenska i årtionden utan att de unga ens har erbjudits andra alternativ. I dag kom regeringen överens om att 2 200 unga själva får välja om de snarare behöver kunna något annat språk än svenska, säger Sampo Terho som är ordförande för Sannfinländarnas riksdagsgrupp i ett pressmeddelande.
Enligt Terho skickas lagförslaget för utlåtande omedelbart. De som deltar i försöket befrias från studier i svenska också i gymnasiet och i yrkesutbildningen.
Sampo Terho, enligt Sannfinländarnas pressmeddelande heter det att dagens beslut är historiskt i Finlands språkpolitik, på vilket sätt är det det?
- Man har sett tvångssvenskan som ett absolut nödvändigt system, med den har blivit allt mer föråldrad. För första gången kan nu en betydande grupp unga pröva på alternativ och visa vilka följder det blir av det. Jag tror att erfarenheterna kommer att vara i huvudsak positiva, till exempel i och med att språkkunskaperna breddas. Det här utvärderas efter försöket, säger Sampo Terho till Svenska Yle.
Det här beslutet har ingen inverkan på landets grundlagsenliga tvåspråkighet
― Sampo Terho (Sannf)
Svenska folkpartiets ordförande Anna-Maja Henriksson kommenterade regeringens beslut med att det försätter eleverna i en ojämlik position. Terho tror inte på det argumentet.
- Eleverna fattar det här beslutet med stöd av sina föräldrar och det är frivilligt. Dessutom kan de som deltar i försöket i grundskolan be om att befrias från skolsvenskan också på andra stadiet, alltså i gymnasiet eller yrkesskolan.
Samtidigt minskar det här antalet människor som lär sig svenska. Hur påverkar det Finlands tvåspråkighet?
- Det här beslutet har ingen inverkan på landets grundlagsenliga tvåspråkighet, anser Terho.
Men gällande möjligheterna att få service på svenska?
- Inte heller på det har det någon inverkan. Servicen garanteras enligt grundlagen.
Riksdagsledamoten Stefan Wallin från SFP har förundrat sig över kopplingen mellan skolsvenskan och reformen av yrkesutbildningen. Terho är förtegen gällande bakgrunden.
- Jag kommenterar inte regeringens interna diskussioner. Jag är bara nöjd över att språkförsöket som är betydelsefullt för Finlands ungdom och utbildningens framtid nu framskrider, säger Terho.
Vad är nästa steg?
- Resultaten av försöket utvärderas efter att det har avslutats. Tids nog kan man dra slutsatser av det - det är kommande regeringars sak att göra det. Sannfinländarna strävar givetvis efter fullständig frihet för Finlands unga, säger Terho.
Obligatorisk svenska är en belastning för ett mångsidigt språkligt kunnande och är inte i samklang med näringslivets behov
― Sampo Terho (Sannf)
Terho ser den obligatoriska svenskan som en belastning för ett mångsidigt språkligt kunnande och i många delar av Finland är detta inte i samklang med näringslivets behov.
"Jag uppmanar kommunerna att gå med i försöket. Det här är en unik chans" säger Terho i pressmeddelandet.
Försöket är tänkt att inledas i augusti 2018. Det är tidsbundet och i det deltar högst 2 200 elever, eller under fyra procent av åldersklassen.
Här samlas de utlåtanden som kommer in om språkförsöket. Remissrundan tar slut den 5 juni 2017.
Tidigare på måndagen berättade regeringen om reformerna i yrkesutbildningen, men då nämndes svenskans roll inte ännu.
"Hur många arbetsplatser"?
Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson har kommenterat språkförsöket på Twitter.
Hur många arbetsplatser tänker Sannfinländarna skapa med hjälp av det fria språkvalet frågar Henriksson, med anspelning på att det främsta syftet med regeringens halvtidsöverläggning är att främja sysselsättningen.
Anna-Maja Henriksson om skolsvenskan: Sannfinländarnas politik är tragikomisk
Henriksson tror förslaget kan stupa i grundlagsutskottet.
Artikeln uppdaterad 25.4.2017 med länk till utlåtandematerialet.