Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Bryr du dig om vem som gjort dina kläder?

Från 2017
Uppdaterad 24.04.2017 17:07.
Sarah Jussila från Fashion Revolution håller upp en skylt där det står "Who made my clothes?"
Bildtext Sarah Jussila leder kampanjen Fashion revolution i Vasa.
Bild: Yle/Ann-Catrin Granroth

Kampanjen Fashion revolution vill göra oss uppmärksamma på dåliga förhållanden i klädfabrikerna, men bryr du dig? Svara på vår webbfråga!

För exakt fyra år sedan kollapsade klädfabriken Rana Plaza i Bangladesh. Det åtta våningar höga huset föll ihop och över 1100 personer dog. Det här öppnade mångas ögon för klädindustrin och blev även startskottet för den internationella kampanjen Fashion revolution, som nu ordnas i över 90 länder runt om i världen – också i Finland.

- I och med att jag började studera design förstod jag hur mycket jobb det är bakom ett klädesplagg, säger designern Sarah Jussila som leder kampanjen i Vasa.

Hon säger att kläderna som finns i många affärer i dag är allt för billiga.

- Jag vet inte hur det är möjligt att ens kunna producera så billiga kläder. Klädindustrin är dessutom en av de mest förorenande industrierna, så det är inget jag vill bidra till som designer. Jag vill hitta andra sätt att producera.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Sätter press på klädföretagen

Syftet med kampanjen är att sätta press på företagen så att de i sin tur ska ställa krav på fabrikerna och göra upp striktare regler för hur kläderna tillverkas.

- Genom sociala medier skapar vi den pressen. Medvetenheten om hur det går till i textilindustrin ökar, så det blir bättre år för år. Jag tror också att folk nu allt oftare väljer att köpa ett klädesplagg i bättre kvalitet istället för tio billiga, säger Sarah.

Många av klädesplaggen som säljs i dag är gjorda i Asien, så hur ska vi då tänka när vi köper nytt? En ren och skär bojkott av Bangladesh är ändå inte rätt väg att gå, tycker Sarah.

- Det man kan tänka på är att köpa färre plagg, och mer hållbara material. Så klart folk ska ha jobb, därför är bojkott ingen bra idé, men du kan ändå fundera på om du verkligen behöver det där plagget.

Tänk på materialet

Sarah tänker främst på material när hon köper nya kläder eller tyger. Det ska vara slitstarkt, och dit hör inte polyester som är ett vanligt material när det kommer till billiga kläder.

- Silke, ylle, linne och bomull är bra material som håller länge.

Är det så att du inte har råd att köpa de där dyra kvalitetsplaggen i fina material är lösningen att shoppa loss på loppis. Där finns riktiga pärlor, bara du orkar leta lite grann.

Vänd tröjan ut och in

Att delta i kampanjen är enkelt: Du vänder din tröja, skjorta, klänning eller vad du nu har på dig, ut och in och visar klädmärket i nacken. Sedan fotar du dig och publicerar bilden på sociala medier med hashtaggarna #whomademyclothes och #fashionrevolution och/eller #vaatevallankumous. Genom att också tagga klädmärket så riktar du frågan direkt till det märket.

Fashion Revolutions promobild på människor som vänt ut och in på sina kläder.
Bildtext #whomademyclothes
Bild: Fashion Revolution.

Företag kan också delta i kampanjen med hashtaggen #Imadeyourclothes, men det är antagligen inte så många som gör det. Förra året kom man efter kampanjen fram till att endast fem procent av de 40 största klädmärkena hade offentliggjort uppgifter om sina fabriker - alltså vem det är som gör deras kläder.

- Men fler och fler svarar varje år, och det är superbra, säger Sarah.

Vad är då ett bra svar på frågan om vem som gjort mina kläder?

- Till exempel att man visar upp en bild på personen som gjort plagget och att man vet var det är, säger Sarah.

Här kan du läsa mer om Fashion Revolution och också om de evenemang som ordnas under kampanjveckan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln