Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Mordgåta i Åbo får sin lösning i ny kriminalroman

Från 2017
Uppdaterad 25.04.2017 06:48.
Martin Andersson senaste bok Kadonnut kuristaja.
Bildtext Martin Andersson skrev en roman om ett mord i Åbo år 1963.
Bild: Yle/Peter Petrelius

En kvinna mördas brutalt sommaren 1963 i sin lägenhet i Åbo. En utredning inleds, men fallet förblir ett mysterium. I somras började Martin Andersson lösa fallet och han skrev en kriminalroman om fallet.

En hög med anteckningar och annat material kring ett mord väntade länge på att bli upptäckta. I somras klättrade Sibbobon Martin Andersson upp på en vind. Det han hittade skulle sysselsätta honom i ett halvår framöver. Det visade sig vara hans svärfars anteckningar om mordet på Sirkka-Liisa Valjus. Svärfadern hade jobbat som reporter på Uusi Suomi och anteckningarna fick Andersson att sitta i otaliga timmar på Nationalbiblioteket i Helsingfors. Han letade reda på allting som kunde ge mera information om fallet och han läste det årets Turun sanomat väldigt noga.

Märklig koppling till Bodommorden

Nu är jobbet gjort och Kriminalromanen Kadonnut kuristaja är färdigskriven. Boken baserar sig på de verkliga händelserna, men kryddas med några fiktiva karaktärer som till slut lyckas lösa fallet. Martin Andersson hade tidigare läst en bok om Bodommorden i Esbo 1960. Han kom ihåg att de två fallen hade en märklig koppling.

Den 34-åriga kvinnan sågs kvällen innan mordet på restaurangen Valencia på Eriksgatan. Där hade hon setts i sällskap av en stilig man som förmodligen var utländsk . Mannen talade antingen tyska eller holländska. De sågs kliva in i en taxi. Nästa dag hittas kvinnan strypt i sin bostad och en undersökning inleds. Polisen förhör ett antal personer, men ingen kunde anhållas.

Hösten 1963 intresserar sig tidningen Uusi Suomi för fallet. En av de möjliga misstänkta var en tysk man som eventuellt var spion. Han hette Hans Assman och var också en av de misstänkta i Bodommorden sommaren 1960. Han kallades in för förhör, men visar sig ha vattentät alibi. Han blev ändå dömd för misshandel av sin fru och satt ett halvt år i fängelse.

En tolvårings minnesbilder

Heikki Ilo var tolv år gammal då mordet ägde rum. Han bodde i samma hus och har vissa minnesbilder från händelsen. Han lyssnar intresserat då Martin Andersson presenterar sin färska bok. Ilo antar att han såg offret flera gånger och beskriver henne som en välklädd kvinna med ljust hår. Han tror på att det är möjligt att ännu lösa mordet.

Efter att ha bläddrat i boken tycker han att den beskriver händelserna väl. Han minns hur föräldrarna talade om fallet och bokens beskrivning verkar samstämmig.

– Det är väl möjligt att lösa fallet ännu. Bevismaterial finns och tekniken har utvecklats. Det börjar vara länge sedan mordet, men ingenting är väl omöjligt.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln