Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Vi utför inte hackerattacker

Från 2017
Kod på dataskärm i Hewlett Packards cybersäkerhetscenter i Tyskland 9.9.2014
Bild: EPA/DANIEL NAUPOLD

Danmark anklagar Ryssland för att ha hackat den danska försvarsmakten under flera års tid. Ryssland tillbakavisar uppgifterna och ifrågasätter vad de bygger på.

Center for Cybersikkerhed, som är en del av den danska militärens underrättelsetjänst, säger i en rapport att ryska hackare har lyckats få tillgång till flera e-postkonton hos anställda inom försvarsmakten. Mellan år 2015 och 2016 har hackarna stulit information från kontona.

Danmarks militära underrättelsetjänst tror att det är den ryska hackergruppen Fancy Bear som ligger bakom. Gruppen misstänks ha kopplingar till president Vladimir Putin själv.

– Det handlar inte om någon liten grupp som gör det för skojs skull. De har kopplingar till den ryska underrättelsetjänsten och centrala element i det ryska styret, säger den danske försvarsministern Claus Hjort Fredriksen till tidningen Berlingske.

Fancy Bear har tidigare anklagats för att ha gjort hackerattacker mot andra länder, bland annat mot det demokratiska partiet under den amerikanska presidentvalskampanjen.

– Jag har ingen naiv föreställning om att ryssarna kommer att erkänna det här, men källorna vi har och underrättelse som gjorts visar att angreppet kommer från den här Fancy Bear-gruppen, sade Hjort Frederiksen till Danmarks Radio DR.

Inga hemligstämplade uppgifter har läckt

Hackergruppen ska inte ha kommit över någon känslig information, men det danska försvaret ser ändå allvarligt på attacken.

”Informationen kan missbrukas till försök till rekrytering, utpressning eller till planläggning av ytterligare spionage”, skriver Center for Cybersikkerhed i rapporten.

En forskare som DR har intervjuat jämför attacken med ett inbrott i en kontorsbyggnad.

– Om man ska använda en analogi så har hackare brutit sig in i matsalen och matsalens kontor, en central plats inom försvaret. Så har de tagit alla lapparna på anslagstavlan, rotat runt lite på kontoret och tagit lite olika papper på kontoret. De har fått en del information som de kan använda till något annat, säger Ken Friis Larsen, docent i datorvetenskap vid Köpenhamns universitet.

Ryssland: Vi har varken hackat Danmark eller Frankrike

Kremls talesperson Dmitrij Peskov avvisade uppgifterna på måndagen.

– Ryssland som stat utför inte hackerattacker, sade Kremls talesperson Dmitrij Peskov.

Han sade också Ryssland skulle vilja veta varför Danmarks försvarsminister pekar ut Ryssland som skyldigt.

- Vi skulle vilja veta vad han menade och varför han kom med sådana anklagelser, sade Peskov.

Ryssland tillbakavisade också uppgifterna om att landet skulle ha blandat sig i det franska presidentvalet.

- Allt det här påminner om de anklagelser som hördes från Washington nyligen. De har fortfarande inte bekräftats, vilket inte gynnar dem som kom med anklagelserna, sade Peskov.

Han betonade att Ryssland inte hade någon favorit i valet. Ryssland har ansetts stöda Nationella Frontens kandidat Marine Le Pen, som tog sig vidare till andra omgången. Hon träffade president Putin i mars.