Vindkraftverk i Jeppo fick vingar
På måndagen monterades rotorbladen på det andra vindkraftverket i Jeppo. Tre vingar på 14 ton lyftes 137 meter upp i luften för att monteras på maskinhuset.
Det är det danska bolaget European Energy som bygger vindkraftverken och kraftverken levereras av Vestas. På långfredagen monterades det första vindkraftverket på Kilismossen mellan Jeppo och Pensala och på måndagen var det dags för det andra.
Arbetet inleddes tidigt på morgonen och två män åkte hiss upp i vindkraftverket, det tar drygt sju minuter, för att göra sig redo att fästa rotorbladen. Nere på marken förbereddes lyftet av de 14 ton tunga rotorbladet med en fjärrstyrd lyftkran.
- Visst är det spännande att se. Framför allt är det spännande att vi kommit så här långt med projektet, säger Jakob Kjellman som jobbar som konsult för NSG och fungerar som spindel i nätet för projektet.
Det har tagit flera år att komma så här långt, säger Kjellman. Ändå har byggandet av vindkraftverken i Jeppo gått relativt smidigt. Ingen har besvärat sig.
- Så snart någon besvärar sig skjuts projektet framåt med ett och ett halvt år. Men här har vi både markägare och grannar med oss, säger Kjellman.
Och det märks att invånarna är intresserade av det som händer. Flera bilar har parkerat på behörigt avstånd för att följa arbetet.
- Vi har haft folk här hela påskhelgen, vi får bara se till att ingen kommer för nära, säger Daria Nickoleit som är ansvarig för säkerheten på Vestas.
Projektet i Jeppo är ändå rätt så litet. En gång monterade man 26 vindkraftverk på 28 dagar, berättar Nickoleit.
Inför lyftet putsas rotorbladen noggrant och får skydd av nät på spetsarna. De kommer att sitta kvar tills vindkraftverket tas i bruk. Om två veckor räknar man med att kraftverken kan provköras och i juli ska allt vara klart för produktion.
Exakt hur mycket frakten och lyftet kostar får jag inte veta, men det är säkert en nätt summa. Totalt beräknar man att ett vindkraftverk kostar 5 miljoner euro, säger Jakob Kjellman.
Inför lyftet roteras maskinhuset så att man kan passa in rotorbladet. Förberedelserna tar tid, men när man väl kommer så långt att det är klart för lyft så går det rätt snabbt. Lyftkranen går tyst och mest hörs bara fågelsång och några sjungande ljud när rotorbladen dockas in i maskinhuset.
Sen följer några dunsar när männen uppe i maskinhuset bultar fast bladet.
Så följer det kanske allra mest gastkramande momentet när en av männen uppe i vindkraftverket stiger ut på taket för att trycka på den knapp som gör att lyftkranens gripklor släpper greppet om rotorbladet.
Ingen trillar ner och rotorbladet sitter kvar.
- Vi räknar med att de här vindkraftverken ska vara i funktion i drygt 20 år, säger Jakob Kjellman.