Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”OS skulle vara roligt” – tolvårige Oliver vill gå i idolernas fotspår

Från 2017
Uppdaterad 24.04.2017 19:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Oliver Pada har i år tagit medalj i Europas största brottningsturnering för juniorer. I framtiden drömmer han om en plats i landslaget och att få tävla i OS – som idolerna Rami Hietaniemi och Marko Yli-Hannuksela.

Tolvårige Oliver Pada från Kvevlax i Korsholm har hållit på med brottning sedan han var fyra år gammal. Han fick upp ögonen för sporten via sin pappa Tomas arbetskollega och nu är det full satsning som gäller.

Oliver har några riktigt starka år bakom sig med segrar både i tävlingar i Finland och utomlands. 2017 har så här långt också varit ett riktigt lyckat år.

I månadsskiftet mars/april knep han en bronsmedalj i Tallinn Open som är Europas största brottningsturnering för juniorer.

– Det var riktigt roligt. Jag hoppades på en medalj, och det fick jag så jag är glad. Det var hårda matcher och tiden tog ofta slut så det var den som hade mest poäng som vann, säger han till Yle Sporten.

Tränar tre gånger i veckan

Förutom bronset i Tallinn Open lyfter Oliver också upp guldet i de nationella skolmästerskapen förra året som en av hans största meriter.

Oliver tränar tre gånger i veckan och veckosluten är ofta vigda för tävlingar eller läger.

– Man får bra kondition och blir stark av brottning och så får man lära sig olika grepp. Ska man bli bra på brottning så måste man kunna många olika grepp.

Vad är du bäst på?

– Ett grepp som kallas för ”juntta”. Det är då man får ner motståndaren på mage, lägger armarna runt och sedan lyfter man upp och kastar. Det tycker jag om att göra, säger han.

Vad är svårast?

– Det är att ha fötterna på rätt sätt då man kastar, annars kan det gå riktigt dåligt, säger han.

Oliver Pada
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Vill komma med i landslaget

På frågan om vilka brottare som är Olivers förebilder svarar han Rami Hietaniemi och Marko Yli-Hannuksela. Oliver har också fått värdefulla tips av den flerfaldiga mästerskapsmedaljören Yli-Hannuksela på ett träningsläger förra våren.

– Det var egentligen ett läger för äldre killar men jag fick också komma med. Det var riktigt roligt att vara där och träna. Vi lärde oss nya grepp och teknik, säger han.

Oliver hoppas en dag få gå i idolerna fotspår och tävla i stora mästerskap.

– Jag skulle vilja komma med i landslaget och få tävla för Finland. Det skulle vara roligt att tävla i OS, säger han.

OS är ett mål för framtiden, nu är det andra tävlingar som gäller och närmast står skolmästerskapen.

– Det satsar jag hårt på, jag ska försöka ta en medalj, säger han.

Diskussion om artikeln