Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vapaavuori ger delar av EIB-ersättningen till välgörenhet

Från 2017
Uppdaterad 24.04.2017 18:11.
Jan Vapaavuori ser nöjd ut på Samlingspartiets valvaka.
Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Jan Vapaavuori (Saml) som lämnar posten som vice chef i Europeiska investeringsbanken EIB meddelar att han kommer att donera en del av den övergångsersättning han får från banken till välgörenhet.

Vapaavuori skriver i sin blogg att han har juridisk rätt till ersättningen men att man på goda grunder kan ifrågasätta det moraliska berättigandet och godtagbarheten i arrangemanget.

Vapaavuori säger att han inte har exakta uppgifter om hur stor ersättningen blir, men att det är klart att summan är betydande.

Enligt Vapaavuori sjunker hans inkomster klart då han övergår till sitt nya jobb som borgmästare i Helsingfors, i förhållande till den lön han fick på EIB

Han tycker ändå inte att är rätt eller rimligt att han ska ersättas för den sjunkande inkomstnivån eftersom han frivilligt har sökt ett nytt uppdrag mitt under EIB-mandatet.

Fick inspiration av Sauli Niinistö

Han skriver att han tycker att det är onödigt att lämna euro i Europa om de kan styras till ett gott ändamål i Finland. Han säger sig ha fått modellen till sitt agerande av Sauli Niinistö då han i tiden flyttade tillbaka till Finland från samma post.

Ilta-sanomat skrev förra veckan att EIB kommer att betala ut en månatlig ersättning på cirka 9 600 euro vilket är 40 procent av chefslönen. Enligt Ilta-sanomat betalas övergångsersättningen ut i tre år.

Borgmästaren i Helsingfors får en lön på 14 000 euro och om man till det adderar övergångsersättningen skulle Vapaavuoris lön bli cirka 24 000 euro i månaden, bedömde Ilta-sanomat.

FNB

Diskussion om artikeln