Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kilpeläinens blytunga afton i hemmahallen - kvitterat i finalserien

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Fullt ös inför ögonen på Eero Kilpeläinen.
Bildtext Eero Kilpeläinen hade inte sin bästa dag på jobbet i Kuopio på måndag.
Bild: Lehtikuva

Målvakten Eero Kilpeläinen hade inte sin bästa dag på jobbet i KalPa-målet på måndagen när Tappara kvitterade finalserien i ishockey till 2-2 med en 5-2 bortaseger.

Tappara har nu lyckats vända ett 0-2 underläge i matchserien till 2-2 och plötsligt ser grundserieettan igen ut som ett vinnande mästerskapslag.

Seriens femte match spelas redan imorgon i Tammerfors.

Tappara tog initiativet direkt

KalPa lyckades inleda den första perioden bra i den slutsålda hemmahallen, men mitt i en bra press lyckades Tapparas lagkapten Jukka Peltola göra 1-0 till gästerna bakom den Sverige-aktuelle Eero Kilpeläinen. Tidigare under dagen gjorde svenska medier gällande att Kilpeläinen redan var klar för Örebro, något som man enligt KalPa-källor vetat om redan innan slutspelet började.

Direkt efter kallduschen åkte hemmalagets Jussi Timonen dessutom ut på en tvåa för hakning, men Tappara lyckades inte öka på sin ledning i powerplay. Tappara lyckades ännu få en puck i mål bakom Kilpeläinen, men efter en videogranskning visade det sig att summern hade satt punkt för perioden innan pucken passerade mållinjen och siffrorna 0-1 stod sig perioden ut.

Det dröjde däremot inte längre än en dryg minut in i den andra perioden innan pucken var i KalPa-målet igen, och denna gången kunde inte summern rädda Kilpeläinen. Jan-Mikael Järvinen och kapten Peltola stod för förarbetet när Blake Parlett gjorde 0-2 vid tiden 21.03 med ett rappt handledsskott från liten vinkel.

KalPa:s hopp tändes - och släcktes

Efter två baklängesmål vaknade äntligen också hemmalaget till match. Santeri Mutanen hade tur med studsen när han gjorde 1-2 vid tiden 22.50 på passning av Balazs Sebok och Santeri Lukka. Målet var Mutanens första för säsongen.

Lika effektivt som KalPa kom in i matchen lyckades Tappara igen koppla greppet och det inom loppet av drygt 20 sekunder.

Först gjorde Jan-Mikael Järvinen 1-3 vid tiden 24.56 och bara 21 sekunder senare gjorde Sebastian Repo redan 1-4 bakom Eero Kilpeläinen.

I samma veva ersattes Kilpeläinen av Denis Goodla i hemmalagets mål.

Eero Kilpeläinen utbytt i final fyra i Kuopio.
Bildtext Kilpeläinen utbytt.
Bild: Lehtikuva

Efter målexplosionen i början av den andra perioden lugnade det ner sig lite på isen, och publiken fick vänta i drygt tio minuter på följande fullträff. Ur hemmapublikens synvinkel var det glädjande att Arttu Ilomäki reducerade på passning av Jussi Timonen och Juuso Riikola.

I början av den tredje perioden försökte hemmalaget intensifiera sin jakt på ytterligare reduceringar, men drog istället på sig en tvåminuters utvisning. I powerplay gjorde Tappara 5-2 efter en elegant kombination där Kristian Kuusela hittade Sebastian Repo på andra sidan isen och Repo avfyrade distinkt.

Jukka Peltola visade vägen för Tappara med ett mål och en assist.
Bildtext Lagkapten Jukka Peltola visade vägen för Tappara.
Bild: Jesse Karjalainen

– Det känns väldigt bra och nu är det bara att fortsätta. Vi lyckades göra en helgjuten insats, men vi kan bli ännu bättre till imorgon. Vi har en tät, bra grupp där alla gör sitt yttersta, förklarade Tappara-kaptenen Peltola efter matchen åt Yle Puhe.

Flera mål blev det inte i ishallen i Kuopio och Tappara vann matchen med 5-2 och utjämnade matchserien. Finalserien fortsätter redan imorgon i Tammerfors.

– Vi lyckades inte komma in i matchen längre efter den andra perioden, det är synd. Nu gäller det bara att ladda om för morgondagen. Vi försökte skapa rytm i spelet genom att kontrollera händelserna, men vi blev helt enkelt för långsamma, förklarade hemmalagets ena målskytt Sami Mutanen efter matchen.

Fyra segrar krävs för att vinna ligatiteln.

Ligafinalerna, 4/7

KalPa – Tappara 2-5 (0-1, 2-3, 0-1)
15.04 0-1 Jukka Peltola
21.03 0-2 Blake Parlett (Jukka Peltola, Jan-Mikael Järvinen)
22.50 1-2 Sami Mutanen (Balasz Sebok, Santeri Lukka)
24.56 1-3 Jan-Mikael Järvinen (Aleksi Salonen, Otso Rantakari)
25.17 1-4 Sebastian Repo (Otto Rauhala, Aleksi Elorinne)
37.24 2-4 Arttu Ilomäki (Jussi Timonen, Juuso Riikola)
43.46 2-5 Sebastian Repo (Kristian Kuusela, Valtteri Kemiläinen) PP

Målvakterna:
Eero Kilpeläinen KAL 11+1+0=12
Denis Goodla KAL 0+9+1=10
Dominik Hrachovina TAP 7+9+8=24

Publik: 5064

Finalserien står nu 2-2

Följande matcher:

tisdag 25 april, Tappara – KalPa
torsdag 27 april, KalPa – Tappara
fredag 28 april, Tappara – KalPa

Diskussion om artikeln