Skogsavverkning i Kristinestad upprör - "Ser ut som ett slagfält"
Staden Kristinestad har under det senaste året låtit utföra omfattande skogsgallring strax utanför centrumområdet. Enligt Kristinestadsbon Tanja Westerholm har man totalt misslyckats med avverkningen.
- Allt för mycket har gjorts på en gång, det är allt för hysteriskt gjort. Man har inte alls tänkt på vad området används till och att det finns människor här i staden som använder det här området som ett rekreationsområde och som sådant är det nu förstört.
Gallringen har skett vid området som avgränsas av Björnövägen och Alesundsvägen samt av bostadsområdena längs Skolbrinken, Koppövägen och Rågatan. Så här beskriver Westerholm synen vid området.
- Ett sönderbombat slagfält med enstaka träd kvar.
Även ordförande för föreningen Sydbottens natur och miljö, Carl-Anders Lundberg förvånar sig över stadens agerande i området.
- Just den här avverkningen är mycket omfattande och det förvånar mig att miljösidan inte har gett något utlåtande i frågan. Det har skötts enbart via någon tjänsteman. Jag tycker den där tågordningen är lite förvånande.
- Nu har det tagits maximalt av all undervegetation, alla buskar, allt sådant har avlägsnats. Det är mycket illa skött.
Obefogad kritik
Vägbyggmästaren Niklas Brandt ansvarar för parkskogar intill centrumområdet och han anser att kritiken är obefogad.
- Vi har fått respons av väldigt många som har sagt att vi har gjort ett bra jobb och att det ser bra ut och om det finns några enstaka som är missnöjda så kan vi inte göra något åt det. Vi har haft ärendet i tekniska nämnden och skött allt enligt vad nämnden klubbat igenom, konstaterar Brandt.
- Det är ungefär samma sak som om en människa skulle vara oklippt i 30 år, så skulle hen se ganska "hurja" ut. Det är likadant med skogen att den ska skötas. Om du missköter en skog så ruttnar träden bort och till sist måste du ta en kalyta. Här har vi nu gallrat bort så att vi har ett fast bestånd hela tiden.
Carl-Anders Lundberg anser att staden borde ha gjort gallringen i klart mindre skala.
- Inte ett så här enormt stort område på en gång. Man ska ta ett litet område först så att det får återhämta sig och så tar man ett annat litet område.
Kommer att ta en evighet att städa upp
Många Kristinestadsbor har använt området som ett rekreationsområde där de kunnat motionera eller idka bär- och svampplockning och enligt Tanja Westerholm kan man inte göra det längre. Hon förstår att skogen mår bra av att man gallrar lite, men inte på det här viset.
- De kunde ha lämnat det helt orört, det finns ju andra ställen som inte frekventeras av människor. Eller så skulle de ha kunnat ta en del och gjort det på det viset att de skulle ha städat upp det och återställt stigarna och vägarna i framkomligt skick.
- Att städa upp det här kommer nog inte att gå på ett, två eller tre år. Det kommer nog att ta en evighet och ska man hit igen med stora maskiner och städa upp så blir det ännu mera sönderkört.
Enligt Brandt ska man ha städat undan allt som behövs städas i slutet av maj eller i början av juni.
- Vi har en som plockar bort riset längs med spåren och det har vi lagt i hopar och tagit bort. Men sedan ska det också lämnas en del av riset som ger näring åt skogen.