Stödet för skotsk självständighet sjunker
I Skottland sjunker stödet för självständighet från Storbritannien inför det brittiska nyvalet. Försvagade ekonomiska utsikter kan minska intresset för självständighet.
Bara 37 procent av skottarna skulle säga ja till självständighet om det hölls en folkomröstning imorgon, enligt en färsk opinionsmätning från analysföretaget Kantor.
55 procent vill att Skottland ska fortsätta att ingå i Storbritannien. Det är samma procentandel som röstade nej till självständighet 2014.
Sedan folkomröstningen har ingen opinionsmätning visat lika stort stöd för nej-sidan som den idag.
Resultatet kan bero på valtrötthet och på försvagade ekonomiska utsikter i Skottland, menar Tom Costley som är chef för analysföretaget Kantor i Skottland.
Skottarna vill inte ha en snabb ny folkomröstning
Storbritanniens premiärminister Theresa May har utlyst nyval den 8 juni för att stärka sitt mandat inför förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU. Samtidigt vill hon gärna försvaga det skotska nationalistpartiets (SNP) dominans i Skottland.
Den senaste opinionsmätningen tyder på att brexit inte har stärkt skottarnas frihetslängtan.
SNP:s partiledare och Skottlands försteminister Nicola Sturgeon och det SNP-dominerade skotska parlamentet vill ha en ny folkomröstning om självständighet hösten 2018 eller våren 2019.
Där tycks de inte ha skottarna med sig.
Bara 26 procent av de tillfrågade vill ha en folkomröstning under den föreslagna tidsperioden. 18 procent anser att den borde hållas senare. Hela 46 procent vill inte ha någon ny folkomröstning om självständighet överhuvudtaget.
Källor: Reuters, AFP