Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tiofaldig FM-guldmedaljör i gymnastik vill bli Finlands nästa snookerproffs

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 13:44.
Snookerspelaren Heikki Niva i Espoon Biljardikerhos sal.
Bildtext Heikki Nivas andra hem är Espoon Biljardikerhos sal i Esbo.
Bild: Yle

Ännu för ett år sen var 24-årige Heikki Nivas dröm och mål att få delta i OS i Rio som gymnast. Det blev inget OS för Esbogymnasten, som nu i stället satsar på sin andra stora passion, snooker. Går allt som planerat får Finlands enda snookerproffs Robin Hull sällskap på proffstouren inom ett par år.

Då Heikki Niva var fyra år gammal började han i en jumppaskola hemma i Esbo. Två år senare flyttade han till en tävlingsgrupp och under nästan två decennier tillbringade han en stor del av sin tid i Väderbackens gymnastiksal i Hagalund.

Under sina år som tävlingsgymnast vann Niva bland annat tio FM-guld i herrklassen och deltog i flera EM- och VM-tävlingar. Det stora målet var att komma till OS i Rio, men det målet förblev ouppfyllt. Det var i stället klubbkamraten Oskar Kirmes som tog Finlands enda OS-plats i artistisk gymnastik, för övrigt den första på 44 år för en finländsk herrgymnast.

I stället för att satsa på gymnastiken i fyra år till, valde skadedrabbade Niva ifjol att avsluta gymnastikkarriären och satsa allt på en proffskarriär i snooker.

Gymnasterna Oskar Kirmes och Heikki Niva kramar varandra efter avslutad tävling.
Bildtext Träningskompisarna Heikki Niva och Oskar Kirmes och deras tränare Mati Kirmes efter avslutad tävling i VM i artistisk gymnastik i Glasgow 2015.
Bild: Yle

Tränat snooker i tio år

Som gymnast var Heikki Niva mångkampare, vilket innebär att han tränade och tävlade på alla sex redskap. Det är en av de mest tidskrävande grenar en idrottare kan hålla på med.

Trots de många träningstimmarna ville Niva också hålla på med något annat. Snooker var en gren han länge följt på TV och då han skadat sig i skidbacken tillräckligt många gånger var det dags att testa en mindre riskfylld gren. I Mattby i Esbo lyckades familjen hitta en rökfri biljardsal där 14-åringen kunde pröva på snooker. Det blev kärlek vid första ögonkastet.

Till en början bjöd snookern främst på sinnesro och en möjlighet att tänka på något annat än gymnastik, men under de senaste fem åren har träningen varit systematisk och målinriktad. Hur Niva lyckats kombinera två så tidskrävande grenar är svårt att förstå.

– Visst hände det att jag skolkade från skolan ibland, erkänner Niva, som också fått höra klagomål över att han aldrig haft tid att träffa sina kompisar. Vill man något väldigt mycket, måste man satsa fullt och då är man tvungen att välja bort något, konstaterar han bara.

Grenarna kompletterar varandra

Trots att dygnet gärna hade fått ha fler timmar ibland, upplever Niva inte att den ena grenen skulle ha stulit värdefull träningstid av den andra.

– Snooker är ju inte en fysisk gren. Hur styv jag än var från gymnastiken, så blev det ju inte sämre här i snookersalen. Tvärtom har grenarna kompletterat varandra, så att jag till exempel i gymnastiken haft nytta av den sinneskontroll och koncentrationsförmåga jag lärt mig inom snookern.

Heikki Nivas tränare Aki Kauppinen, känd som Finlands Mr. Snooker och mannen som kommenterat snooker på finska på Eurosport i tjugo år, håller med.

– Heikki har tränat teknik alldeles tillräckligt, säger Kauppinen. Hans stötteknik och sänkningsprocent är helt i klass med proffsens. Problemet är att han fått träna ensam så mycket och att han tävlat så lite. Det finns just ingen han kunde träningsspela mot ens.

Snookerspelaren Heikki Niva stöter en boll på spelbordet.
Bildtext Heikki Niva är oftast helt ensam i salen då han tränar.
Bild: Yle

Lär sig genom att se på TV

Det finns olika teorier om hur mycket en snookerspelare borde träna ensam i förhållande till matchträningen. Enligt Niva skulle idealet vara att träna ensam ungefär 70% och matchträna resten av tiden. Andra tycker att man borde matchträna mycket mer.

För Niva, som tränar snooker under förmiddagar och tidiga eftermiddagar och jobbar som gymnastiktränare eftermiddagar och kvällar, sker 90-95% av träningen i ensamhet. För att kompensera bristen på matchträning ser han mycket snooker på TV och nätet.

– Jag tittar främst på hurdana beslut spelarna gör i olika situationer. Man kan se olika spelartyper, aggressiva, beräknande, långsamma, snabba. Jag försöker se mönstret i deras spel, när de går för säkra lösningar, när de kör ett aggressivare spel och så vidare.

Man kan också lära sig mycket om attityd genom att följa toppspelarnas matcher.

– Hur går spelaren vidare efter en blunder som leder till att motståndaren vinner framet - blir han nedslagen eller lyckas han komma igen i nästa frame? Det är väldigt svårt att upprätthålla en positiv attityd då man gjort en enkel miss och därefter tvingas sitta på bänken och se motståndaren sänka boll efter boll.

Måste bli bättre på att tävla

Under Nivas gymnastikkarriär blev snookertävlingarna förhållandevis få. Bristen på tävlingserfarenhet syns i resultaten.

– Mitt största problem är att jag inte fått ut mitt kunnande i tävlingarna, varken här hemma eller i till exempel EM nu i mars. Min teknik räcker nog till för att utmana proffsen, men så underpresterar jag i tävlingarna.

Det här är ett scenario han känner igen från sin tid som gymnast.

– Sannolikt är det bara någon liten detalj det handlar om, men det var likadant då jag började tävla på allvar i gymnastik. Om något gick fel, gick allt fel. Småningom blev jag ändå en av de säkraste i laget, den man alltid kunde lita på. Man lär sig tävla bara genom att tävla.

Idag går samarbetet mellan tränaren Kauppinen och adepten Niva i huvudsak ut på många och långa diskussioner om de situationer som kan uppstå under en match och hur man bäst hanterar dem. Mycket handlar det om den mentala biten, att kunna förhålla sig positiv och se möjligheterna i stället för problemen.

Via Q School mot en proffskarriär

I maj deltar Heikki Niva i något som kallas Qualifying School i Preston i England. Det är en turnering för amatörspelare och de spelare som ligger sämst till på proffstouren och riskerar att falla ur.

Varje år får tolv spelare ett två-årigt turneringskort via Q School. Att komma med bland de tolv är Heikkis första mål på vägen mot en proffskarriär. På snookerns Main Tour finns idag totalt 129 spelare. För tillfället är 42-åriga Robin Hull enda finländaren på touren. Han ligger just nu på 57:e plats i världsrankingen.

Som bäst pågår VM i snooker i den legendariska Crucible-teatern i Sheffield, England. Heikki Nivas favoritspelare och förebild är världsettan och regerande mästaren Mark Selby från England. Årets världsmästare koras den första maj.

Möt Heikki Niva i Sportmagasinet onsdag 26.4 kl. 19.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln