Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbos utvecklingsdirektör: Konstigt beslut om Bastukärr

Från 2017
Uppdaterad 25.04.2017 12:55.
S-gruppens logistikcentral
Bildtext I Bastukärr finns bland annat S-gruppens enorma logistikcentral.
Bild: Yle/ Alexandra Karlsson

Logistikområdet i Bastukärr i Sibbo ser ut att förbli struket från den nya etapplandskapsplanen. Det här kan göra det svårare för Sibbo kommun att utveckla området.

Landskapsstyrelsen godkände förslaget till etapplandskapsplan fyra för Nyland på sitt möte på måndagen. Nu går planen vidare till landskapsfullmäktige som sammanträder i maj.

Både Sibbo och Kervo har tidigare protesterat mot förslaget om att stryka Bastukärr från etapplandskapsplanen, eftersom man inte kan göra upp nya detaljplaner för området om det inte finns med.

I Bastukärr finns bland annat Inex Partners enorma logistikcentral som lyder under S-gruppen.

– Området har inte bara lokal betydelse utan också riksomfattande betydelse, så vi ser det nog som ett konstigt beslut att lämna bort Bastukärr från etapplandskapsplanen, säger tf utvecklingsdirektör Pekka Söyrilä vid Sibbo kommun.

Protester från Vanda

Nylands förbunds tjänstemän har föreslagit att Bastukärr skulle finnas med i etapplandskapsplanen, men området ströks efter att Vanda stad protesterade mot det.

Det finns nämligen planer på att bygga en ny vägförbindelse från logistikcentralen söderut, mot Vanda.

– Så vitt jag vet är Vandas aktiva motstånd den enda orsaken till att Bastukärr lämnades bort. De är oroliga för ökande trafikmängder, säger Söyrilä. Nu blir det svårt att förverkliga vägförbindelsen.

Sibbo funderar på att överklaga

Områdesreserveringar, beteckningar och bestämmelser från de tidigare landskapsplanerna förblir i kraft på området fastän det stryks från etapplandskapsplan fyra.

Pekka Söyrilä säger att det finns en ikraftvarande detaljplan för området. Med hjälp av den kan Sibbo kommun göra en del saker på området. Dessutom kan Inex utveckla sin egen tomt.

Han förklarar också att loppet inte är helt kört – det finns ännu en möjlighet för landskapsfullmäktige att trycka på bromsen och återremittera etapplandskapsplanen till ny beredning.

– Om fullmäktige godkänner den i sin nuvarande form så kommer Sibbo att överklaga. Liknande signaler har också kommit från Kervo.