Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mikael Forssell: Lycka är att göra mål

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 13:40.
Programmet är inte längre tillgängligt

29 mål i landslaget, 30 Premier League-mål i Birmingham, 17 mål i Bundesligan, 5 ligamål för Chelsea, 21 mål på 44 matcher för HJK 2013-2014... Att göra mål har alltid varit det som färska HIFK-anfallaren Mikael ”Miklu” Forssell levt sitt fotbollsliv för.

Idag är Mikael Forssell en 36 år gammal tvåbarnspappa som har kommit en lång väg sedan han spelade sin första match på herrnivå för HJK i september 1997.

HJK, Chelsea, Crystal Palace, Borussia Mönchengladbach, Birmingham City, Hannover 96, Leeds United, VFl Bochum och nu då Helsingfors IFK. 20 år har såklart förändrat ”Miklu” i alla möjliga avseenden, förutom ett: När det blir tal om att göra mål skiner han upp som ett barn på julafton.

”Jag började gråta”

Mikael beskriver ännu idag med detaljerade minnesbilder hur han i dagisåldern helt enkelt vägrade spela i någon annan position än som anfallare. Med tårar i ögonen gick han bort från planen när knattelagstränaren försökte föreslå för ”Miklu” att han skulle spela lägre ner på planen en stund.

Som tur var för finländsk fotboll gav tränaren efter för den unga herr Forssells tårar. Sedan dess har ingen kommit på tanken att be Mikael Forssell att till exempel spela en halvlek som vänsterback.

På bänken i HJK som superlöfte

Det hade viskats, snackats och ropats om supertalangen Mikael Forssell i de finländska fotbollskretsarna redan i många år, när han som 16-åring för första gången ingick i HJK:s ligalags startelva på hösten 1997.

Följande säsong hade HJK ett lag som under chefstränaren Antti Muurinens ledning tog sig vidare till gruppspelet i Champions League. Det är ännu idag som är en engångsföreteelse. HJK år 1998 var antagligen det bästa finländska klubblaget någonsin.

17-årige Mikael Forssell fick inte mycket speltid i det enormt starka laget. Antti Muurinen fick en hel del kritik för att superlöftet nötte bänken, men med facit på hand så är det lätt att förstå hur Muurinen tänkte.

Han visste nog exakt hur begåvad ”Miklu” var, men lät sig inte påverkas av media eller andra som höll låda. Forssell har full förståelse för hur Muurinen resonerade – de här två herrarnas förhållande har alltid präglats av ett djupt förtroende.

Claudio Ranieri var inte intresserad av ketchupeffekten

Storklubben Chelsea hade i alla fall fått ögonen upp för Forssell och i slutet av år 1998 flyttade den 17-åriga ynglingen till London, Chelsea och Premier League. Där hette tränaren Claudio Ranieri.

Ranieri som förrra våren lotsade Leicester till mästare i Premier League var redan 1998 en enormt meriterad och ansedd coach. Så när han följde med den finländska tonåringens matvanor och uppmanade honom att inte äta ketchup före matcher utan glass istället så var det, i och för sig kontroversiella, kostrådet något som ”Miklu” inte ifrågasatte.

Någon stor ketchupeffekt fick Forssell sedan aldrig heller njuta av i Chelsea. Laget var späckat med dyrbara världsstjärnor och då fick en yngling från Finland finna sig i att vänta på sin tur. Sammanlagt spelade Mikael endast 33 ligamatcher för Chelsea under sina tre kontraktsperioder med klubben 1998-2005.

”Steve Bruce satte hela laget att spela för mig”

Storklubben blev en megaklubb i och med att Roman Abramovitj köpte den, ”The Special One” – José Mourinho – anställdes som coach och stjärna på stjärna inhandlades till Stamford Bridge.

Åren med Chelsea blev ändå Mikael Forssells mest framgångsrika i och med att
att han lånades ut till andra klubbar. Då tog karriären och målskyttet fart. I Crystal Palace, Borussia Mönchengladbach och framförallt Birmingham City – som till slut köpte ”Miklu” från Chelsea år 2005.

Birminghams chefstränare på den tiden var den forne Manchester United-stoppern Steve Bruce. En tuffing som uppskattade ”Miklus” fysiska styrka och målhunger.

Och han fick valuta för pengarna: under sin första säsong i City, 2003-2004, nätade Helsingforskillen hela 17 gånger på 36 Premier League matcher.

Tung meritlista

Efter kanonsäsongen då Mikael Forssell delade på femte platsen i Premier Leagues skytteliga började det gå sämre för Birmingham. Bruce hade problem med att klara trycket och så småningom tappade den ofta skadeförföljda finländaren tränarens förtroende.

Under sin sista säsong i Birmingham, 2007-2008, gjorde ”Miklu” ändå fina nio mål på 30 matcher.

Följande klubbadresser blev Hannover 96, Leeds United, HJK, VFL Bochum, HJK igen och nu alltså HIFK.

På hösten har det gått tio år sedan Mikael Forssell började sin sista säsong i klubben där han var som hetast – Birmingham City. Då som idag är det mål som är målet.

Mikael Forssell i Sportmagasinet. Onsdagen 26.4.2017 kl.19, Yle Fem och på Arenan.

Diskussion om artikeln