Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

I Kvarnbackens skola i Borgå springer barnen maraton på skolgården

Från 2017
barn springer på skolgården
Bildtext Barnen springer gärna på skolgården, det är full fart under rasterna.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

De barn som under rasterna sprungit så många gånger runt skolgården att det blir en halvmaraton eller maraton får ett diplom. Kvarnbackens skola ordnar "kvaba-maraton" för att uppmuntra barnen att röra på sig mera.

Kvabamaraton startade på måndagen och på tisdag förmiddag hade 8-åriga Oliver Leskinen redan sprungit 40 varv. Han tycker om att springa på rasterna.

- Man får muskler i benen och man behöver inte jumppa hemma då, säger Oliver.

Oliver Leskinen, Cecilia Illman, Iris Hollmen och Cecilia Holmström.
Bildtext Oliver Leskinen, Cecilia Illman, Iris Hollmen och Cecilia Holmström tycker det är roligt att springa på rasterna. .
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Det går inte att ta miste på barnens iver. Med röda kinder springer de varv på varv runt banan som går längs med kanterna på skolgården.

- Det roligaste är att man får springa så mycket att det är 50 varv och så får man det där priset. Det är ett diplom, säger Yuvraj Karnell som är 8 år gammal och har sprungit 30 varv.

Barnen springer runt skolgården i sina vanliga kläder.

- I går hade jag inga utebyxor när det var lite sol. Det gick bra, berättar Cecilia Holmström som går i årskurs 1.

sjätteklassarna  Fanny von Schantz Emma Lindqvist och  Ella Backman springer på skolgården
Bildtext Sjätteklassarna Fanny von Schantz, Emma Lindqvist och Ella Backman har hunnit springa tre varv runt skolgården.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Många har blivit ganska ivriga. Det är trevligt att ha en extra rastaktivitet, säger Fanny von Schantz som går i årskurs 6.

Initiativtagare till Kvabamaraton var Magnus Eklöv, aktiv i Hem och Skola-föreningen och förälder till två barn i Kvarnbackens skola. Han hörde talas om en skola som ordnat maraton på skolgården när han reste i östra Finland och tänkte det kunde låta som en bra idé för de egna barnens skola.

en pil har målats på skolgården för att barnen ska kunna springa maraton
Bildtext Pilarna visar var banan går.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Sagt och gjort, på fredagen målade föräldrarna ut en bana på skolgården och på måndagen skickades barnen ut för att springa på rasten.

- Idén med Kvabamaraton är att få alla att röra på sig lite mera på rasten. Eleverna kan gå ut och snurra runt lite runt gården i de kläder de har på sig. En utmaning gör att det tänder till lite och de tävlar bara mot sig själva, säger Magnus Eklöv.

vicerektor Lena Törnqvist på skolgården
Bildtext Vicerektor Lena Törnqvist.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Barnen får ett diplom när de klarat en halvmaraton eller en maraton. Det finns en tabell i klassrummen där varven skrivs upp. Banan är dryga 400 meter. 51 varv blir en halvmaraton och 102 varv maraton.

- Vi tar gärna emot sådana här idéer. Det är roliga tillägg i vardagen och det är roligt att se att man får barnen i rörelse. Vi har ett tema här på Kvarnbackens skola, "En skola i rörelse", så det här passar jättebra in i vårt tema, säger vicerektor Lena Törnqvist.