Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tre män döms för uppmärksammat våldtäktsfall - direktsände övergrepp på Facebook

Från 2017
Uppdaterad 25.04.2017 16:57.
Sveriges lagbok.
Bildtext Tingsrätten i Uppsala valde i stort sett att följa åklagarens yrkanden i domarna mot våldtäktsmännen.
Bild: Patrik Svedberg/Sveriges domstolar

I Sverige har tre män dömts till fängelse för inblandning i den uppmärksammade Facebook-våldtäkten. Övergreppet, som skedde i en lägenhet i centrala Uppsala i januari, är unikt i svensk brottshistoria och har fått stor internationell uppmärksamhet.

Två av männen, en 18-åring och en 21-åring döms till 1 år respektive 2 år och 4 månader för våldtäkt.

21-åringen döms också för medhjälp till våldtäkt.

Den tredje mannen, 24 år gammal, som filmade våldtäkten och spred den på nätet döms till 6 månaders fängelse för grovt förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt.

Männen ska också betala ett skadestånd, på över 330 000 kronor, till kvinnan.

Sändes i grupp med 60 000 medlemmar

Våldtäkten ägde rum i en lägenhet i Uppsala den 22 januari och sändes i en sluten grupp på Facebook med över 60 000 medlemmar.

Flera personer som såg övergreppet ringde polisen som hittade lägenheten, grep männen och avslutade sändningen.

Flera av personerna som sett övergreppet sändas live kallades som vittnen i rättegången som inleddes den 11 april. De har beskrivit den cirka 30-åriga kvinnan som berusad eller helt utslagen då hon våldtogs.

Vittnesmålet stärks av ett utlåtande från Rättsmedicinalverket.

Fortsatte filma trots uppmaningar om att ringa polisen

I domarna har tingsrätten i stort sett följt åklagarens yrkanden.

För 24-åringen hade åklagaren yrkat på antingen medhjälp till våldtäkt eller underlåtenhet att avslöja våldtäkt. Rätten valde att döma mannen för underlåtenhet.

- Den 24-årige mannen som filmade händelsen borde ha insett att bilderna på kvinnan skulle spridas och att det skulle vålla stor skada för den våldtagna kvinnan, säger domare Nils Pålbrant till Sveriges Radio.

Mannen hade låtit bli att ringa polisen, trots att tiotals personer som blev vittnen till övergreppet på Facebook uppmanade honom att göra det.

Rätten säger att man har en bra bild över händelseförloppet och att kvinnan befunnit sig i en mycket utsatt situation.

- Även om de tilltalade säger att man har haft samtycke till det här så kan man inte enligt lagen samtycka när man befinner sig i en sådan situation, säger Pålbrant.

Överklagas sannolikt

Alla tre åtalade har förnekat till brott. De två yngre männen har medgett att de haft samlag med kvinnan men påstått att det skedde med allas samtycke.

Den 21-åringa mannens försvarsadvokat, Stefan Wallin, säger till Sveriges Radio att hans klient sannolikt kommer att överklaga domen.

- Det är min uppfattning att det inte kan anses vara styrkt att han har begått våldtäkt, säger Wallin till Sveriges Radio.