Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oliver Lindell, vår nästa spelare på Europatouren?

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 13:42.
golfspelaren Oliver Lindell
Bildtext Golfspelaren Oliver Lindell
Bild: Yle/Magnus Eklöv

Mikko Ilonen och Mikko Korhonen handlar den finska herrgolfen långt om för tillfället. Men genast bakom dem finns 18-åriga Oliver Lindell redo att ta steget in i finrummet.

De senaste säsongerna har bjudit på en hel del framgång 18-åriga Lindell, som representerar Borgålubben Virvik Golf, har de senaste åren kommit allt närmare världseliten. Ifjol kom han tvåa på den Nordiska touren och vann den Danska touren och blev vald till tourens bästa spelare och årets nykomling.

Utöver det korades han till finsk mästare i slagspel. Året innan tog han hem segern I den ärorika ungdomsturneringen, The Duke Of York Young Champions Trophy. Lindell har gått framåt med stora steg under de senaste säsongerna och är nu ett hett namn bland Europas golfjuniorer.

Den långa vägen mot Europatouren

Oliver Lindell är för tillfället den tredje bästa finländaren på världsrankingen efter Mikko Korhonen och Mikko Ilonen. Han har partiell spelrätt på Challengetouren, utmanarserien till Europatouren. Partiell spelrätt betyder att Lindell inte har direkt startplats på alla turneringar utan finns på reservplats och får delta då toppnamn uteblir.

- Det är något som inte direkt påverkar spelet, man förbereder sig precis som om man skulle vara på väg på tävling men ibland vet man inte förrän matchdag om det blir spel eller inte. Då får man bara ta och utnyttja tiden för träning istället. Mentalt skulle det ändå vara lättare om man alltid var säker på att få spela än sitta och hoppas, säger Lindell.

Målet den här säsongen är att säkra spelrätten på Challengetouren. Det skulle kräva att Lindell skulle finnas bland de 45 främsta i Tour rankingen efter säsongen. Om det skulle bli ett par segrar kan det till och med rankingen räcka till att få delta i några Europatour tävlingar nästa säsong.

- Det skulle vara ett stort plus om det skulle gå så bra att jag skulle få delta i Europatour tävlingar, men det är inte bråttom med det. Jag har en plan att senast 2022 spela på Europatouren. Allting har gått över förväntningarna hittills så jag ligger för tillfället två år före den tidtabellen. Hoppas utvecklingen fortsätter i samma fart, säger Lindell.

Tuffare banor att vänta

Lindell finns på en 486:e plats på golfens världsranking för tillfället. Hans slagsnitt håller helt klass med spelarna på Europatouren. Men på den nordiska touren och utmanar touren spelas det på snäppet lättare banor. Ju högre upp i spelhierarkin man kommer desto tuffare blir banorna.

- Oliver är definitivt en stor talang och har kapacitet till att spela riktigt bra. Men det resultat han nu gjort är inte riktigt jämförbara med resultat på Europatouren. Banorna är längre och betydligt svårare när man kommer upp på den nivån. Vi har ännu en hel del att göra innan vi kan slåss om en plats på Europatouren, säger tränaren Juha Juvonen.

Drömmen om att vinna Masters

Den stora drömmen för Oliver är att en gång ta hem segern i Masters, en av de fyra Major turneringarna, som första finländare. Men den drömmen finns någonstans långt i framtiden. Nu är det den här säsongen som gäller. Fina prestationer kan bädda för en möjlighet att redan nästa säsong få spela Europatour golf.

- Jag ser inga som helst hinder för varför han inte en dag skulle kunna vinna Masters. Hoppas han hela vägen finns folk som stöttar honom att nå det målet. Själv vill man ju gärna också vara med i den processen, avslutar Juvonen.

Mer om Oliver Lindell i Sportmagasinet onsdag kl 19:00 Yle Fem och Arenan

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln