Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nokia vill hjälpa företag att mäta anställdas aktivitet - hälsoteknik blir vanligare

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 11:05.
Matti Vänskä
Bildtext Nokia vill göra det lätt för företagen att till exempel erbjuda sina anställda aktivitetsarmband och andra digitala hälsotjänster, berättar företagets direktör för digital hälsa, Matti Vänskä.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Digital hälsa blir allt mer närvarande i hemmen och på arbetsplatserna. Det kan handla om allt från smarta vågar till hälsoappar och aktivitetsarmband. Flera av dem utvecklas av finländska aktörer.

Under de senaste åren har marknaden dominerats av den etablerade hälsoteknologin - bland annat företagen GE Healthcare, Perkin Elmer och finländska Planmeca, samt många nya uppstartsföretag.

Men på sistone har också storföretag från IT-sektorn - IBM, Microsoft och Nokia med flera - börjat satsa allt mer på hälsoteknologi i Finland.

– Och de hämtar nånting med sig som gör att tillväxten också kan bli mycket, mycket starkare, säger Veli Mäkelä, ordförande för föreningen Hälsoteknologi Finland.

Branschen exporterade i fjol för 2,1 miljarder euro, vilket motsvarar närmare 60 procent av högteknologiexporten.

– Det förbättrar ju landets dåliga ekonomi. Hälsoteknologibranschen har vuxit ganska konstant med 10 procent per år - också jämfört med i fjol.

Vad beror det här på?

– Många finländare är högt utbildade, och så har den finländska hälsoteknologin allmänt sett satsat ganska stort på ny teknologi.

Veli Mäkelä
Bildtext Veli Mäkelä.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Nokia kommer att komma ut med flera uppkopplade hälsoapparater för konsumenter ännu i år.

– Vi lanserar allt från smartklockor till smarta vågar med Nokias varumärke, berättar företagets globala direktör för digital hälsa, Matti Vänskä.

En del av de här internetuppkopplade produkterna har tidigare tillverkats av det franska företaget Withings som Nokia köpte upp i fjol.

Välmåendepaket för företag

Nokia fokuserar också på företag, med ett program kring välmående på jobbet, kallat Corporate wellness. Man hjälper alltså företag att mäta hur hälsosamt anställda lever, genom att erbjuda lämpliga mätapparater och mjukvara.

– Arbetstagarna kan köpa digitala hälsoapparater, till exempel aktivitetsarmband, billigt. Och olika team kan sedan tävla sinsemellan i aktivitet, berättar Vänskä.

Han betonar ändå att deltagandet ska vara frivilligt för var och en, och att användarnas integritet är mycket viktig.

Samtidigt säger de flesta nej till aktivitetsarmband på jobbet, enligt en enkät som Svenska Yle gjorde tidigare i år.

Ett av enkätsvaren löd till exempel så här: "Har redan ett aktivitetsarmband. Motionerar regelbundet. Men om arbetsgivare kommer in och granskar så blir det en prestationssak och är inte roligt längre."

Matti Vänskä
Bildtext Matti Vänskä på Nokia.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Teknik kan göra vården billigare

Nokia ser dessutom en stor framtida potential i att samarbeta med olika vårdinstanser. Till exempel i Finland, efter statens vårdreform, men också globalt.

– Det blir hela tiden viktigare med digitala lösningar inom hälso- och sjukvården, eftersom de kan hjälpa till med att minska vårdkostnaderna, bland annat via mer självständig vård i hemmen, säger Vänskä och tillägger:

– Hälsoteknologi är därmed ett mycket betydelsefullt område.

I praktiken kan det till exempel handla om hälsoappar och uppkopplade apparater som följer med patienters kroniska sjukdomar, genom att mäta blodtrycket eller blodsockret.

Förebyggande hälsovård väntas också bli ett viktigt område inom digital hälsa.