Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland tredje bäst i världen på pressfrihet - Sipiläs påtryckningar sänkte Finland

Från 2017
Pressfriheten i världen år 2017. Vit färg - bra situation, gul - tillfredsställande , orange - märkbart problem, röd - svårt läge, svart - mycket svår situation
Bildtext Pressfriheten i världen år 2017. Vit färg - bra situation, gul - tillfredsställande , orange - märkbart problem, röd - svårt läge, svart - mycket svår situation
Bild: www.rsf.org

Finland har fallit från första till tredje plats i en årlig jämförelse om hur pressfriheten mår i världens länder. Norge och Sverige kommer på första respektive andra plats i det pressfrihetsindex som utges av Reportrar utan gränser (Reporters sans Frontieres RSF).

Finland toppade listan under perioden 2010-2016.

Att Finland backar i i årets pressfrihetsindex beror på "Sipilägate" som uppstod efter att statsminister Juha Sipilä utövat påtryckningar på Yle.

Finlands kräftgång är den mest betydelsefulla enskilda händelsen i pressfrihetsindexet

― Christophe Deloire,generalsekreteraren för Reportrar utan gränser
Centerns partiledare Juha Sipilä under valkvällen, kommunalvalet 2017.
Bild: Lehtikuva

Finlands kräftgång är den mest betydelsefulla enskilda händelsen i pressfrihetsindexet, anser generalsekreteraren för Reportrar utan gränser Christophe Deloire.

Ordföranden för RSF:s finländska avdelning Ilkka Nousiainen säger att statsministerns sätt att kraftigt ingripa i enskilda journalisters arbete sågs både i Finland och utomlands som en inskränkning i pressfriheten.

Starka medborgarsamhällen

De nordiska länderna bildar enligt RSF allt tydligare en egen grupp av starka medborgarsamhällen där yttrandefriheten och mänskliga rättigheter är centrala värden.

Länder där pressfriheten mår bra eller rätt bra har på ett år minskat med 2,3 procent bland de 180 länder som omfattas av jämförelsen. I 16 länder definieras situationen som bra. Bland dem finns bland annat de nordiska länderna och Beneluxländerna, Costa Rica och Jamaica.

Svarta listan växer

Ett tjugotal länder finns på den svarta listan över ställen där situationen är mycket dålig. Nya länder på den här listan är Burundi, Egypten och Bahrain.

Reportrar utan gränser påpekar att det inför presidentvalet i USA och brexitomröstningen i Storbritannien förekom en snabb spridning av falska nyheter och ett förakt för traditionella medier.

Jaroslaw Kaczynski i det polska parlamentet 18 november 2015
Bildtext Ordföranden för det styrande partiet i Polen Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczyński, lyssnar på premiärminister Beata Szydlo i parlamentet,
Bild: EPA/RADEK PIETRUSZKA

Läget har försämrats också i Polen och Ungern

Läget har försämrats också i Polen där regeringen har omvandlat offentliga radio- och tv-kanaler till propagandainstrument, anser RSF. Organisationen anser att läget också i Ungern är dystert. De här länderna har fallit 7 respektive fyra steg i jämförelsen.

Pressfrihetsindexet har sammanställts sedan 2002. Indexet baseras enligt Reportrar utan gränser på kriterier såsom pluralism, oberoende, lagstiftning och journalisters säkerhet.

Diskussion om artikeln