Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mutanen åkte på matchstraff – Tappara har guldläge

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Sami Mutanen tacklar Kristian Kuusela
Bildtext Sami Mutanen åkte på matchstraff i den första perioden.
Bild: Lehtikuva

Tappara vann den femte finalmatchen och har nu allt i egna händer gällande guldet. Det största samtalsämnet i den femte finalen var ändå Sami Mutanens matchstraff i den första perioden.

Regerande mästarna Tappara inledde finalserien riktigt svagt och förlorade de två första matcherna mot KalPa. Segern i den tredje finalen gjorde att skutan vände och nu har laget vunnit tre matcher i rad.

Tappara vann den femte finalen med 2–1 och kan säkra ett nytt guld i Kuopio på torsdag.

– Det var en jämn match, precis som tidigare i matchserien. Nu måste vi nolla det här, vi har inte vunnit något ännu, sa Sebastian Repo till Yle Puhe efter matchen.

Mutanen åkte på matchstraff

Det största samtalsämnet i matchen var domararbetet och framför allt Sami Mutanens matchstraff i mitten av den första perioden.

Mutanen tacklade Tapparas guldhjälm Henrik Haapala så han åkte med huvudet före in i sargen. Det såg ut som en helt vanlig och ren tackling men domarna valde att gå på en annan linje och gav Mutanen 5+20 minuter för boarding.

Mutanen var riktigt förbannad på domarna då han lämnade isen. Haapala fördes till omklädningsrummet och spelade inte mer i matchen.

Henrik Haapala
Bild: Lehtikuva

Nurmi och Karjalainen målskyttar

Tappara lyckades inte spräcka nollan under utvisningen utan ledningsmålet kom istället i början av den andra perioden. Teemu Nurmi satte 1–0 i numerärt överläge då Janne Keränen satt utvisad.

Tappara tog över matchen ordentligt efter målet och tio minuter in i den sista perioden gjorde Jere Karjalainen 2–0.

Janne Keränen såg till att den sista perioden fick lite spänning då han reducerade med drygt fyra minuter kvar på klockan i spel sex mot fem. Lagets kvitteringsjakt kom ändå av sig då Balazs Sebok drog på sig en utvisning med 2.47 kvar att spela och Tappara vann matchen.

Resultat:

Tappara – KalPa 2–1
21.22 1–0 Nurmi (Rantakari, Peltola) PP
50.14 2–0 Karjalainen (Lajunen)
56.16 2–1 Keränen (Mankinen)