Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Regeringen får tre nya ministrar

Från 2017
Uppdaterad 26.04.2017 08:33.
Ministrar förhandlar
Bild: Statsrådets kansli / Laura Kotila

Regeringen har beslutat att utöka antalet ministrar med tre. Regeringen fattade beslutet under sin så kallade halvtidsgranskning.

Samlingspartiet får justitieministerposten. Hittills har sannfinnländaren Jari Lindström skött såväl justitie- som arbetsministerposterna.

Samtidigt delar man upp kultur- och undervisningsminister Sanni Grahn-Laasonens portföljer så att kultur- och idrottsfrågorna tillfaller Sannfinländarna. Samtidigt får den sannfinländska ministern ansvar för Europafrågorna.

Centern får in ytterligare en minister i regeringen när man delar upp jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainens portföljer.

Sipilä fick lov att vända kappan

För statsminister Juha Sipilä var det en hederssak att minska antalet ministrar när han bildade regering. Han ansåg att det skulle bana väg för ett mer effektivt regeringsarbete.

Nu fanns det ändå två starka skäl till att öka antalet ministrar.

Dels har man inom regeringen ansett att arbets- och justitieminister Jari Lindström har haft en omänskligt stor arbetsbörda.

Dels kan det vara behändigt att ha fler ministerposter att dela på när Sannfinländarna får ny ordförande i juni.

Om den nya ordföranden vill ta plats i regeringen borde det finnas en tillräckligt tung post till förfogande. Timo Soini har meddelat att han gärna fortsätter som utrikesminister.

Partierna besluter om de nya ministrarna under de närmaste dagarna.

Artikeln uppdaterades 22.50 med uppgifter om hur ministerportföljerna fördelas mellan partierna.

Diskussion om artikeln