Konstexpert: Den påstådda Fritz Jakobssonförfalskningen är ett mysterium
Det är materialtekniskt omöjligt att säga om porträttet av Fritz Jakobssons dotter som såldes på Bukowskis är en förfalskning eller inte. Tavlan är ett mysterium, säger chefskonservator Kirsi Hiltunen på Nationalgalleriet.
Det är tekniskt omöjligt att fastslå om den målning som fanns till salu på Bukowskis i Helsingfors i december är en förfalskning av det porträtt som Fritz Jakobsson målade av dottern Jessica 1980.
- Det är svårt att säga det ena eller det andra, men målningen skiljer sig inte heller så mycket från orginalet att vi kan säga att det är en förfalskning, säger Kirsi Hiltunen som undersökt tavlan för Bukowskis räkning.
Vännen köpte verket
Det var konstnären Fritz Jakobssons golfkompis som upptäckte att samma tavla som hänger på Jakobssons vägg hemma i Vasa också fanns till salu på Bukowskis auktion i Helsingfors. Det är fråga om ett porträtt av Jakobssons dotter Jessica, målat år 1980.
- Det var en märklig upplevelse att se min egen målning på nätet samtidigt som den hängde här hemma på väggen. Om jag bara sett den hastigt så hade jag trott att den var min målning, säger Fritz Jakobsson.
Jakobsson bad sin vän köpa tavlan och han skickade både originalet och förfalskningen till Bukowskis.
Fallet har nu utretts av Nationalgalleriet bland annat med hjälp av färgprover. På Nationalgalleriet har man vanan inne och har bland annat hjälpt Centralkriminalpolisen med landets genom tiderna största konstförfalskningshärva.
- I det här fallet koncentrerade vi oss på den tekniska biten eftersom konstnären själv säger att han inte målat tavlan, säger Kirsi Hiltunen.
Snarlik teknik och material
I Nationalgalleriets utlåtande står det bland annat att materialen och målningstekniken i de två verken är väldigt snarlika, de två målningarna beter sig ytterst snarlikt i UV- och IR-ljus och även sättet att vika duken och nita fast den i kilramen är mycket likt.
Kirsi Hiltunen säger att det förekommer att man inte kan skilja orginalmålningar från förfalskningar på teknisk grund.
- Det händer, konstnärer använder liknande material, utbudet är ändå begränsat. Men oftast så hittar man ändå något material med speciella egenskaper som skiljer verken från varanda. I det här faller är det inte så, de två målningarna är mycket lika varandra, säger Hiltunen.
Vad tror du att har hänt här?
- Ja, det är en spännande frågeställning, säger Hiltunen.
Kan Fritz Jakobsson ha glömt att han målat två versioner av tavlan?
- Jag är inte bekant med Jakobssons verk eller hur produktiv han är som konstnär, så jag kan inte uttala mig om det. Men jag vet att det har hänt att andra konstnärer kommit hit för att se sina verk och själv förundrats över sin minnesbild. Men nog tror jag på Jakobsson och på att han minns när han målat porträtt av sitt eget barn, säger Hiltunen.
Mest förvånad
Fritz Jakobsson själv säger att han är förvånad över beskedet.
- Inte behöver jag ju se länge på målningen för att upptäcka att den inte är min, säger Jakobsson.
Jakobsson har själv målningen och skisserna i sin ägo och det finns inga fler exemplar. Men porträttet har visats på ett 20-tal utställningar och finns även i en bok.
Fritz Jakobsson säger att han själv ser en mängd olikheter mellan de två tavlorna. Framför allt är det något konstigt med grunden och med håret och kinden som har fått en annan form.
- Jag ser en mängd skillnader, men det jag direkt ser är att håret är för klumpigt gjort.
Jakobsson har en egen teknik för hur han gör barnporträtt och förfalskningen är inte gjord på samma sätt.
- Och min grund är ockragrön, på förfalskningen går grunden i orange. Något sådant har jag aldrig gjort, säger Jakobsson.
På det hela taget är den påstådda förfalskningen robustare säger Jakobsson.
Pengar är inte motivet
Tavlan som såldes på Bukowskis betingade 600 euro. Men Kirsi Hiltunen säger att det inte behöver vara ekonomisk vinning som ligger bakom förfalskning av konst.
- Det handlar inte alls alltid om pengar. Motivet kan också vara att knäppa konstvärlden på näsan, det har jag sett genom åren, säger Hiltunen.
Fritz Jakobsson är mest förvånad över hela den här historien och han förundras över att att någon försökt förfalska hans tavla.
- Min tanke var att om någon kan måla så pass bra så kunde den ju göra egna saker, säger Jakobsson.
Varför tror du att någon gjort så här?
- Det är det som är det underliga, säger Jakobsson.
Jakobsson säger att han nyligen läst boken Vilpitön mieli om den tidigare konsthandlaren Jouni Ranta som sålt hundratals förfalskade tavlor genom åren. Ranta är en av 25 personer som står åtalade i den största härvan av konstförfalskning någonsin i Finland.
I boken omnämns svetsaren Veli Seppä som förfalskat verk av bland andra Reidar Särestöniemi, Helene Schjerfbeck och Akseli Gallen-Kallela
- Om man kan måla så, vad som helst, varför förfalskar man då andras verk? Och alla konsexperter slår vad om att målningarna är äkta, säger Jakobsson.
Jakobsson beskyller inte heller Bukowskis för att de sålde tavlan vidare.
- Hur skulle de kunna veta att den inte är äkta? Vad skulle de ha jämfört med? Målningen och skisserna finns hos mig, säger Jakobsson.
Bukowskis överväger hur gå vidare
Bukowskis vd Jori Keckman fick beskedet från Nationalgalleriet på måndagen. Keckman konstaterar att det inte går att bevisa att tavlorna skulle vara målade av två olika konstnärer.
Vad betyder det?
- Jag påstår ingenting. Jag konstaterar bara vad man har kommit fram till i undersökningen, säger Keckman.
- Det här fallet har känts konstigt ända från början.
Nu överväger man hur man ska gå vidare.
- Vi har ännu inte fattat beslut om hur vi går vidare. Vi överväger vad vi ska göra, säger Jori Keckman.
Ett mysterium
På Nationalgalleriet har man nu använt sig av de metoder som står till buds. Men det är möjligt att fortsätta att undersöka om tavlan är en äkta Jakobsson eller inte.
- Man kan få klarhet i allt om man har obegränsat med tid och pengar, brukar vi säga. Men ibland måste man fundera över vad som är vettigt, säger Hiltunen.
Hiltunen säger att man bara jämfört de två verken med varandra. Om man hade haft flera verk av Jakobsson att jämföra med kanske man hade kunnat dra en säker slutsats.
- Det här förblir ett mysterium för oss. De två målningarna var förvånasvärt lika varandra, och det hade varit intressant att gräva ännu mera i det här, säger Kirsi Hiltunen.
Blandade känslor
För konstnärens egen del är känslorna blandade. Jakobsson säger att målningen i framtiden ska tillfalla dottern Jessica som satt modell.
Känns det då ledsamt att den blivit plagierad?
- Det är en blandad känsla, men samtidigt lite smickrande att någon velat förfalska den.
- Men det är obergripligt, ett mysterium varför någon vill göra så här, säger Fritz Jakobsson.