Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protester i Sydkorea mot amerikanska Thaad-missilförsvarssystemet

Från 2017
Protester utbröt när Thaadmateriel flyttades till området för missilförsvarssystemet.
Bildtext Protester utbröt när Thaadmateriel flyttades till golfplanen som är öronmärkt för missilförsvarssystemet.
Bild: EPA/ Yonhap

I Sydkorea har USA flyttat delar av det omstridda anti-missilsystemet Thaad till det område som är öronmärkt för systemet. Hundratals invånare protesterade mot förflyttningen och en del drabbade också samman med polis.

Genom anti-missilsystemet Thaad försöker USA och Sydkorea skydda sig från missilhotet från Nordkorea. Systemet har retat upp Nordkorea och Kina, men har också kritiserats av Sydkoreanska politiker.

Förhandsfavoriten inför Sydkoreas presidentval, Moon Jae-in, sade i samband med förflyttningen att det är opassande att den nuvarande regeringen har valt att godkänna missilsystemet, eftersom det fråntar den följande regeringen möjligheten att fatta ett beslut om frågan.

Lokalbefolkningen protesterar

Kring golfbanan där missilsystemet ska installerats har lokalbefolkning under onsdagen protesterat mot Thaad, på grund av oro för följderna för miljön. En del demonstranter drabbade samman med polis.

Sydkoreas turistnäring har dessutom tagit stryk på grund av missilsystemet, eftersom Kina förbjudit kinesiska turistgrupper att resa till Sydkorea. Kina står för över hälften av turismen till Sydkorea.

Kina anser att Thaad underminerar Kinas säkerhet och att det därmed också kan utgöra ett hot mot Sydkorea. Syftet med Thaad är att stoppa Nordkoreanska missiler innan de når sitt mål.

Vita huset har i dag undantagsvis kallat hela senaten till en briefing om läget i Nordkorea.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln