Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Tf stadsdirektören i Lovisa: Det är en ny situation för oss alla

Från 2017
Uppdaterad 26.04.2017 08:35.
Lovisa stads vapen
Bild: Yle/Stefan Härus

Förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors tar tillsvidare över stadsdirektörens uppgifter i Lovisa efter Olavi Kalevas avgång. Hon är fåordig i sina kommentarer, men konstaterar att vardagen rullar på.

På tisdagen blev det klart att stadsdirektör Olavi Kaleva lämnar sin tjänst med omedelbar verkan. Tills en ny stadsdirektör kan rekryteras tar förvaltningsdirektör Kristina Lönnfors tillfälligt över Kalevas uppgifter.

Det är en fåordig Lönnfors som Yle Östnyland ringer upp sent på tisdagseftermiddagen. Hon säger att det inte ligger någon dramatik bakom det att hon blir tf stadsdirektör med omedelbar verkan.

– I förvaltningsstadgan står att förvaltningsdirektören är tf stadsdirektör när det behövs. Det har varit vårt normala förfarande då stadsdirektören har varit sjukledig eller på semester, säger Lönnfors.

Hon vill inte kommentera hur hon själv reagerade på Kalevas avskedsansökan.

– Förstås är det en ny situation för oss alla. Vi koncentrerar oss på att sköta vardagen och får småningom fundera på framtiden sedan.

Vardagen rullar på

Kristina Lönnfors säger att Kalevas sorti antagligen väcker en del spekulationer och frågor kring vad som har hänt och hur det blir i fortsättningen.

Det gäller att ta en dag i taget, säger hon.

– Stadsstyrelsen tar säkert ställning till hur det blir framöver och till dess sköter vi våra ärenden enligt det mönster vi har.

Förstås är det en ny situation för oss alla. Vi koncentrerar oss på att sköta vardagen och får småningom fundera på framtiden sedan.

― Kristina Lönnfors

Det kommunala beslutsfattandet fortsätter att rulla på som vanligt. En ny fullmäktigeperiod börjar i juni, vilket tar upp en del av tjänstemännens tid.

Dessutom är en organisationsförändring på gång, samtidigt som budgetramarna småningom ska fastställas.

– Här finns nog många rutinärenden som rullar på.

Rekryteringsprocessen tar tid

Hon kan inte komma med några gissningar kring hur länge rekryteringen av en ny stadsdirektör kan tänkas ta. Enligt Lönnfors beror det på vad styrelsen och fullmäktige beslutar kring en hurdan ledning Lovisa borde ha i framtiden.

Hon konstaterar ändå att en rekryteringsprocess alltid tar sin lilla tid.

Är du själv intresserad av jobbet?

– Det tar jag inte ställning till i det här skedet. Jag är förvaltningsdirektör och sköter de uppgifter som hör till det jobbet. Därmed också tjänsten som tf stadsdirektör, säger Kristina Lönnfors.

Ralf Sjödahl har ingen tanke på att bli ny stadsdirektör

I offentligheten har det spekulerats i att Ralf Sjödahl, tidigare kommundirektör i Pernå, skulle kunna vara en seriös kandidat till posten. Han är ändå inte intresserad av uppgiften.

– Jag håller på att grunda ett eget företag som bäst, säger Sjödahl, som inte vill spekulera kring eventuella andra namn som kan dyka upp.

Sjödahl säger att han blev lite förvånad när han hörde nyheten om Olavi Kalevas avgång.

– Jag spekulerar inte i orsakerna till det här. Jag är inte insatt i frågan, konstaterar Sjödahl.

Sjödahl är nyinvald i Lovisafullmäktige för SFP.

Artikeln uppdaterad 26.4.2017 kl. 7.56 med en kommentar av Ralf Sjödahl.

Diskussion om artikeln