Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Susanna Mälkki, Iiro Rantala och Jenny Carlstedt kandidater till Nordiska rådets musikpris

Från 2017
Uppdaterad 30.10.2017 12:59.
Susanna Mälkki, Iiro Rantala och Jenny Carlstedt
Bild: YLE/Martina Näreharju, ACT Gregor Hohenberg, Kjell Söderlund

Finlands kandidater till Nordiska rådets musikpris 2017 är dirigenten Susanna Mälkki och pianisten Iiro Rantala. Mezzosopranen Jenny Carlstedt representerar Åland.

Susanna Mälkki

är chefsdirigent för Helsingfors stadsorkester. Mälkki har gjort sig känd som en omtyckt och mångsidig dirigent och hon har med orädd självklarhet tagit sig an både nyskrivna operor och moderna orkesterverk världen över.

Nyligen blev hon utnämnd till första gästdirigent för Los Angeles filharmoniker. Tidigare var hon konstnärlig ledare för Ensemble InterContemporain i Paris. Mälkki började sin musikerkarriär som cellist.

Iiro Rantala

är kameleontpianisten som lika ledigt lirar jazz och nyskriven musik som han tar sig an den klassiska repertoaren. För den stora publiken blev han känd som pianisten i Trio Töykeät. Rantala har skrivit musik till flera filmer och i tv har han gjort sig känd för sina musikprogram.

Som den sanna gränsöverskridaren har han skapat sig ett brett kontaktnät av likasinnade musiker i framförallt Sverige och Tyskland. Bland de egna verken finns pianokonserten "Concerto for piano and concerto in GissMajAss". Rantala började sin musikerkarriär som gossopran i Cantores Minores.

Jenny Carlstedt

är frilanssångerska bosatt på Åland med hela Europa som arbetsfält. Under åren 2002-2016 var hon anställd som solist vid Operan i Frankfurt am Main. Carlstedt sjunger gärna ny musik men har också ett hjärta som klappar för de stora operarollerna och för barockmusik.

2015 gjorde Carlstedt sin USA-debut som Mélisande i Debussys opera Pelléas et Mélisande med Esa-Pekka Salonen som dirigent. 2016 gav hon ut en cd med sånger av Zemlinsky tillsammans med Lapplands kammarorkester och John Storgårds. Under vårvintern medverkade Carlstedt i den nya operan Neljäntienristeys i Uleåborg. Den kommande säsongen kommer hon bland annat att sjunga Verdis Requiem i Köln, turnera med den tyska SWR symfoniorkestern och gästspela på Nationaloperan i Helsingfors.

De övriga kandidaterna:

Danmark

Figura Ensemble
The Danish String Quartet

Färöarna

Yggdrasil

Grönland

Nanook

Island

Víkingur Heiðar Ólafsson
Emilíana Torrini

Norge

Supersilent
Lise Davidsen

Sverige

Martin Fröst
Seinabo Sey

Läs mer om samtliga kandidater på Nordiska rådets webbplats.

Vinnaren avslöjas och priset delas ut den 1.11 i Finlandiahuset i Helsingfors. Prissumman är 350 000 danska kronor.

I radio, webb och tv den 1 november:
Vega kväll kl.17.30-20: presentation av alla kulturpriskandidater.
Arenan från kl.19.45
Yle Teema kl.20-21: Nordiska Rådets prisgala.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln