Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Victim blaming - "Vad hade du för kläder på dig?"

Från 2017
Kvinna som håller upp skylt där det står: Skyll på våldtäktsmännen, inte på offren.
Bildtext Skyll på våldtäktsmännen, inte på offren.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Sex och Sånt pratar nästa vecka om Victim blaming, man antyder alltså att ett brottsoffer får skylla sig själv. Har du erfarenheter av detta? Hör av dig via formuläret längst ner i artikeln.

Ofta handlar victim blaming om att hålla kvinnor ansvariga för att män våldtar dem eller utsätter dem för sexuella trakasserier. “Vad hade du för kläder på dig?” är den klassiska frågan till våldtäktsoffer.

Det har överhuvudtaget ingen betydelse vad en person har haft, eller inte har haft på sig. Våldtäkt är alltid våldtäktmannens fel och skuld. Aldrig offrets.

Kvinna med skylten "It's a dress, not a yes".
Bildtext "Det är en kjol, inte ett ja"
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Det är väldigt sällan man frågar en person som blivit rånad eller misshandlad vad hen hade för kläder på sig. I sådana fall verkar alla vara överens om att det är gärningsmannen som är skyldig till att brottet begåtts.

Så här har det sett ut

Efter nyårsfirandet i Köln 2015, där ett stort antal kvinnor blivit påtafsade och trakasserade, gick stadens borgmästare ut och sade att kvinnorna bör hålla främmande män ”på armlängds avstånd” för att undvika att bli antastade.

Detta antyder att det är offren som ska se till att inte bli offer. Inget sägs för att få gärningsmännen att inte vara gärningsmän.

Sexuella trakasserier kan se ut på olika sätt.

Svenska Aftonbladet har tidigare skrivit om hur kvinnliga studerande i Nya Zeeland uppmanades att ha kjolar som sträcker sig längre än till knäna. Detta för att inte distrahera manliga lärare och studerande.

I stället för att beskylla kvinnorna borde man naturligtvis ha bett de manliga lärarna att sluta stirra sina elever mellan benen.

En kvinna poserar i en gul minikjol.
Bild: Yle

Tallink Silja har tidigare varit i blåsväder efter att en representant sade att det ökade antalet våldtäkter ombord beror på att kvinnorna super sig för fulla. Rederiet drog senare tillbaka det här uttalandet.

Det är klart att alla, inklusive kvinnor, ska få vara hur redlöst fulla som helst utan att bli våldtagna.

Badanka med alkoholförgiftning
Bild: © Daniel Borzynski / Alamy Stock Photo

Dela med dig av dina erfarenheter

Har du blivit utsatt för victim blaming? Skriv till oss. Du är helt anonym, men om du kan tänka dig att komma till Sex & Sånt och prata om dina upplevelser ber vi dig lämna din e-postadress eller ditt telefonnummer.

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Onsdagen den 3 maj handlar Sex & Sånts direktsända webbstream om victim blaming. Där lyfter vi upp era berättelser och erfarenheter och svarar på era frågor. Du kan följa streamen via x3m.yle.fi med stark kl 19.30, och se den i efterhand på arenan.yle.fi

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln