Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu kan du åka hiss i Brankis i Karis

Från 2017
Ulf Österman och Tor Wernér
Bildtext Ulf Österman och Tor Wernér är nöjda med den nya hissen.
Bild: Yle/Veronica Montén

Äldre som har svårt att röra sig behöver inte längre kämpa sig upp för den långa trappan i Karis Brankis. Från och med nu kan de i stället ta hissen upp till festsalen på övervåningen.

Den splitternya hissen finns strax till vänster när man kommer in genom huvudingången. På övervåningen kliver man sedan ut ur hissen precis intill köket.

Trappor i Karis brankis.
Bildtext Nu slipper äldre gå i trapporna
Bild: Yle/Veronica Montén
En hiss i Karis brankis
Bildtext Hissen finns alldeles intill det nya köket.
Bild: Yle/Veronica Montén

Hissen är ett resultat av ett lyckat samarbete mellan Karis frivilliga brandkår och Karis pensionärer. Initiativet kom från pensionärsföreningen berättar ordföranden Tor Wernér.

- Vi har i vår förening kommit fram till att en hiss behövs. Vi har runt åtta månadsträffar om året i salen. Det var där som problemet uppstod. Våra medlemmar orkade upp för trapporna en gång, men om de sedan skulle ner och kissa orkade de inte gå upp för trapporna igen.

Treårigt projekt

Projektet körde igång 2014 när pensionärsföreningen lämnade in en skrivelse till brandkårsstyrelsen där de presenterade sin önskan om en hiss i huset. Brandkårsstyrelsen gav grönt ljus för en hiss och sedan såg en projektgrupp till att projektet blev av.

- Vi visste ju att det fanns ett behov av en hiss men det var ekonomin som satt stopp för det. Brandkåren hade ingen möjlighet att låta bygga en hiss eftersom vi räknade med att vi har så mycket annat som ska underhållas då vi nu inte får understöd av staden för det här huset. När det var klart att vi nästan inte skulle behöva sätta ut några pengar själva så var det klart att vi gick med på det, berättar Ulf Österman från Karis FBK.

Pensionärerna stod för papperarbetet

Hissen som slutligen kostade runt 125 000 euro finansierades med understöd från olika lokala fonder och stiftelser. Det är pensionärsföreningen med Tor Wernér i spetsen som har skött om pappersarbetet. Han har satt ut otaliga timmar på att ansöka om stöd från olika håll.

Karis brankis
Bildtext Karis brankis har fått ett ansiktslyft med både nya toaletter och en ny hiss.
Bild: Yle/Veronica Montén

Det är ändå inte bara äldre som har nytta av hissen. Hissen gagnar också cateringfirmor och orkestrar som vid olika evenemang inte nu längre behöver ta trappan när de ska till övervåningen, konstaterar Ulf Österman.

Brandkårhuset fick ett lyft

I samband med att hissen byggdes passade Karis FBK också på att renovera toaletterna i nedre våningen. Också köket i övre våningen fick byggas om för att ge plats åt hissen. Just nu renoveras en klubblokal som finns högst uppe i huset.

- Klubblokalen har varit i dåligt skick sedan vi hade en brand i huset. Vi försöker få klubblokalen färdig i samband med vårt 110-årsjubileum som vi firar i år.

Radio Vega Västnyland

8:36

Diskussion om artikeln