Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅA-studerande får SLS pris för bästa pro gradu-avhandling

Från 2017
Uppdaterad 26.04.2017 13:41.
Åbo Akademis huvudbyggnad.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Svenska Litteratursällskapets pris för de bästa pro gradu-avhandlingarna i litteraturvetenskap 2016 och etnologi 2015-16 går till ÅA-alumni. Prissumman på 1000 euro utdelas till avhandlingar som anknyter till det svenska i Finland.

Ylva Perera tilldelas priset i litteraturvetenskap, för avhandlingen "Skingrande kroppslighet i Malin Kiveläs "Du eller aldrig" och Sanna Tahvanainens "Bär den som en krona”.

Priset motiveras med att Perera skarpsinnigt analyserar hur berättandet i de två romanerna bärs av en ständig frigörande rörelse bort från etablerade strukturer och hierarkier − en ”skingrande kroppslighet”.

Priset för bästa avhandling pro gradu i etnologi 2015-16 tilldelas Marianne Robertsson för avhandlingen Jeans som klädselsystem – en etnologisk studie av jeans med fokus på teoriutveckling och ’stuprörsjeans’.

I motiveringen nämns att avhandlingen är teoretiskt betonad men också baserar sig på skribentens egna intervjuer. Helheten utformas i en balanserad, välskriven, klar och väl argumenterad avhandling.

SLS delade också ut pris för bästa avhandling i svenska språket 2016, som går till Ruut Korpinen vid Helsingfors Universitet för avhandlingen "Måladt, som jag tror af Svartz." En grammatisk analys av den periodiska meningsbyggnaden i Paul Sinebrychoffs affärsbrevsamling 1899-1907.

Korpinens avhandling ger ny kunskap om skriftspråket i affärsbrev på svenska kring sekelskiftet 1900.

Diskussion om artikeln