Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Fantastiskt att kunna förena ungdomar från olika länder med hjälp av musik”

Från 2017
musikerna fredrik furu och jimmy westerlund
Bildtext Musikerna och låtskrivarna Fredrik Furu och Jimmy Westerlund coachar ungdomarna som medverkar i Dream Academy Norden-projektet.
Bild: Nina Sederlöf / Yle

Under det gångna läsåret har musikerna, låtskrivarna och musikproducenterna Fredrik Furu och Jimmy Westerlund träffat ungdomar från sex olika gymnasieskolor från Sverige, Norge och Finland för att skapa musik tillsammans. På torsdagen (27.4) kulminerar projektet som går under namnet Dream Academy Norden i en gemensam konsert på Hanaholmen i Helsingfors.

- Det har varit häftigt att följa med den här resan. Allt från att vi för första gången träffades på hösten till att vi nu ser ungdomarna sjunga, spela och prata med varandra både på svenska, finska och norska, säger Fredrik Furu.

flickor från ett musikgymnasium i Tingsryd i Sverige muciserar tillsammas med en gitarrist från  Kaustby
Bildtext Ungdomar från Sverige och Finland över inför torsdagens konsert.
Bild: Nina Sederlöf / Yle

Målet är, förutom musicerandet, att sänka tröskeln till exempel för finskspråkiga ungdomar att prata och lära sig svenska och att öka kunskaperna om de nordiska grannspråken överlag. De unga skapar nya kontakter och bekantar sig med de övriga nordiska länderna via musiken.

Starka visioner

Jimmy Westerlund, som för tillfället är på Europa-turné med bandet One Desire, har flugit till Finland för att vara med om den sista workshopen inför de avslutande konserterna. Han säger att ungdomarna har starka visioner och arbetar bra ihop.

- Här handlar det mycket om att ge dem tid för att visa vad de går för. När ungdomarna får göra sin grej så öppnar de sig och då händer så mycket annat, säger Westerlund.

Fredrik Furu och Jimmy Westerlund har under det gångna året besökt de medverkande skolorna, däribland Vaskivuoren lukio i Vanda, Kaustisen musiikkilukio i Kaustby och Puolarmäen lukio i Åbo plus tre gymnasieskolor från Lund, Tingsryd och Bergen, där de har ordnat workshoppar. Eleverna har också besökt varandra, skrivit och övat låtar tillsammans och spelat in dem med Westerlund och Furu.

Musikern Fredrik Furu lyssnar till tre sjungande tjejer från Nordahl Grieg videregående skole, Bergen, Norge
Bildtext Tjejer från Nordahl Grieg videregående skole, Bergen, Norge övar under ledning av Fredrik Furu.
Bild: Nina Sederlöf / Yle

Viktigt med eget ansvar

Dagarna före de två avslutande konserterna repeteras det parallellt i tre olika övningsrum. Förutom egna nyskrivna låtar framför ungdomarna också nordiska poplåtar tillsammans.

I det akustiska rummet övar ungdomar från Kaustby och Bergen Robins låt Onnellinen. Fredrik Furu ber tjejerna finslipa sången, det är någonting i stämsången som inte sitter än.

Furu menar att det är viktigt att låta de unga ta eget ansvar, då händer mycket.

- När man säger att nu styr ni ihop den här grejen och lär er de här körstämmorna så kommer de starkare ut ur situationen. Plötsligt har de arrangerat en hel del i låten.

två tjejer från Kaustisen musiikkilukio sitter på golvet och sjunger i microfon
Bildtext Två tjejer från Kaustisen musiikkilukio sjunger Robins låt Onnellinen.
Bild: Nina Sederlöf / Yle

Äkta och orädda

Både Furu och Westerlund fascineras över hur äkta och orädda de unga är då de får visa sina känslor via musiken.

- Om ungdomarna skriver att de är arga så hörs det. De har känslorna väldigt på ytan och menar vad de säger. Man känner att de sjunger om någonting som är sant och som betyder mycket för dem.

Felicia Persson, Saga Wahlström och Emanuel Magnil från Tingsryd, Sverige har nyss repeterat sin egen låt Två grader.

- Vi skrev den förra året när det var kallt, vi frös och var deppiga, berättar Saga.

Tjejerna sjunger också för första gången stämmor på finska och det känns en aning spännande.

- Första gången höll väl de andra på att skratta ihjäl sig, men det går nog bra, säger Felicia.

Emanuel, som spelar trummor på ett flertal av låtarna, är nöjd med den ärliga feedbacken coacharna Furu och Westerlund kommit med under året.

- De kommer in i repet och säger exakt vad som ska göras för att det ska låta bra. Det är skönt att de är raka och ärliga.

emanuel magnil spelar trummor
Bildtext Emanuel Magnil gillar raka rör.
Bild: Nina Sederlöf / Yle

Tårar av glädje och stolthet

Både Jimmy Westerlund och Fredrik Furu har fällt en och annan tår av glädje och stolthet när de hört vad de unga fått till stånd under åren med Dream Academy-projektet.

- Vi har suttit på många hotellrum i Norden efter en workshop och bara funderat att wow, vad hände?

Westerlund minns en tjej som var otroligt tyst och blyg.

- Det visade sig att ingen hade en låt att jobba på just den dagen. Plötsligt trädde tjejen fram. Hon spelade och sjöng skitbra, hon var den överlägset mest begåvade i hela skolan och ingen i klassen visste någonting. Där och då blev hon klassens stjärna. Det var ett otroligt ögonblick, att se hur musiken kan förändra en människa, minns Westerlund.

Jimmy westerlund och fredrik furu
Bildtext Både Jimmy Westerlund och Fredrik Furu får mycket i utbyte av att jobba med de unga. De har jättebra idéer och det känns fint att nu får ge något tillbaka, säger de.
Bild: Nina Sederlöf / Yle

Två konserter som avslutar årets Dream Academy Norden-projekt ges torsdagen den 27 april på Hanaholmen i Helsingfors. Konserterna har fritt inträde.

En dokumentärfilm kring projektet spelas in som bäst. Filmen visas på Yle Teema & Fem på hösten. I början av hösten publiceras också tolv fem minuters avsnitt om ungdomarnas och coachernas gemensamma resa på webben.

Dream Academy Norden koordineras av nätverket Svenska nu och finansieras delvis genom stödprogrammet Nordplus Språk och Nordplus junior.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln