Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland sågar rapport om penningtrafiken till landskapet

Från 2017
Ålands flagga.
Bildtext Åland irriterat på Finansministeriets rapport om pengatrafiken till Åland
Bild: Markku Ojala/All Over Press

På Åland är man sur över att finansminister Petteri Orpo utreder inkomstöverföringarna mellan staten och Åland.

Då liknande rapporter gjorts tidigare har också Åland varit med som beställare, säger den åländske finansministern Mats Perämaa till Radio Åland.

Åland fick inte vara med som beställare

Finansminister Petteri Orpo har beställt en rapport från Statistikcentralen om de monetära inkomstöverföringarna mellan Åland och staten.

Landskapsregeringens finansminister Mats Perämaa är mycket kritisk till rapporten.

- Ålands landskapsregering var inte med som beställare av den här rapporten, säger han.

"Alla faktorer har inte beaktats

När tidigare liknande rapporter har tagits fram har representanter för både finansministeriet och Ålands landskapsregering varit med. Man har ansett att det finns så olika förutsättningar mellan Åland och de övriga landskapen när det gäller fördelning av pengar.

Finansministeriet meddelar till Ålands Radio att tanken med rapporten är att få fram hur den offentliga ekonomiska ställningen har utvecklats under åren 2000-2014 i landskapet Åland.

- Statistiskt underlag kan inte så enkelt visa den realekonomiska situationen, såsom det påvisas i rapporten, säger Perämaa.

- Det finns många olika faktorer som spelar in, och dessa har inte beaktats i rapporten.

Dubbla budskap om åländskt deltagande

Finansministeriet hävdar att Jouko Kinnunen från Ålands statistik och utredningsbyrå, Åsub, och Robert Lindblom och Niclas Slotte från Ålands landskapsregeringen varit delaktiga i arbetet med att ta fram rapporten. Att Kinnunen ingick i referensgruppen stämmer, men hans kunskap och åsikter beaktades inte enligt Åsubs bedömning om rapporten.

När det gäller Lindbloms och Slottes medverkan så säger Mats Perämaa att det är direkt felaktigt; de har inte varit med i arbetet med rapporten.

Vad ska rapporten användas till?

Det är oklart vad rapporten ska användas till, men Ålands landskapsregering tänker inte lägga någon vikt vid den.

- Om finansministeriet väljer att använda den så får dom stå för att dom sprider en felaktig bild, men däremot kan den eventuellt finnas med som underlag för fortsatta diskussioner för hur de ekonomiska förhållandena mellan Åland och staten ska utvecklas, säger Mats Perämaa.

Diskussion om artikeln