Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Terroristens bror: Det där med IS är bara skitsnack - jag tror att han var svartsjuk

Från 2017
Uppdaterad 26.04.2017 22:24.
Rakhmat Akilov den 7.4.2017
Bildtext Rakhmat Akilov 7.4.2017.
Bild: /All Over Press

Den misstänkta terroristen Rakhmat Akilovs bror tror inte att det var politiska motiv som låg bakom terrordådet i Stockholm, då fyra personer dödades.

- Jag tror att han var svartsjuk. Det där med IS är bara skitsnack, säger 44-åringen till Aftonbladet.

I en intervju med Aftonbladet får en ovetande bror för första gången höra om den misstänkta terroristen Rakhmat Akilovs dåd i Stockholm den 7 april. Den chockade brodern beskriver Akilov som intelligent och driftig. Uppväxten var sekulär och de var en "klassisk sovjetfamilj", menar han.

Förhoppningar om ett nytt liv i Sverige

Rakhmat Akilovs hade förhoppningar om ett nytt liv i Sverige.

- Han var mycket lyckligare där, säger den 44-årige brodern till tidningen.

Brodern hade inte hört något om att Akilov blivit religiös, än mindre att han skulle ha kopplingar till radikal islamism.

Syftet med Akilovs resa till Turkiet från Sverige 2015 var att försöka övertala sin fru, som var gästarbetare där, att återvända till Uzbekistan, hävdar brodern.

- Jag tror att han var svartsjuk. Kanske var det en annan man där.

- Jag vet inte. Han hängde upp sig på det, sa att om någon lämnade landet för att jobba, vilket är vanligt här, måste den andra vara hemma med barnen. Det återkom han till hela tiden.

- Det där med IS är bara skitsnack. Det är vad jag tror.

Tanken var att tjäna pengar för att försörja familjen

Pengarna han tjänade i Sverige skulle räcka till att försörja hela familjen. Men Akilov förlorade sitt arbete och skulle utvisas.

En månad innan dådet återvände hustrun till Turkiet för att arbeta.

Brodern greps i Uzbekistan, ytterligare en person greps i Sverige

I helgen greps och förhördes brodern i Uzbekistan, rapporterar Radio Liberty. Enligt Aftonbladet släpptes han följande dag. Det finns inga misstankar mot honom.

Den 26-åring som greps i Örkelljunga i söndags för misstänkt inblandning i terrordådet men senare släpptes kommer inte att återvända till sitt tidigare boende, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg. I stället ordnas annat boende i Migrationsverkets regi "någonstans i Sverige". Enligt polisen görs detta för att skydda honom.

- Mannen har redan körts till sin nya bostad och hans mor kommer att återförenas med honom där, säger lokalpolisområdeschef Karim Ottosson till tv-kanalen.

Dådet på Drottninggatan:

  • Klockan 14.53 svensk tid den 7 april kom larm om att en lastbil kört över människor på Drottninggatan i centrala Stockholm och sedan kraschat in i varuhuset Åhléns.
  • Fyra människor dödades. Tre dog på Drottninggatan och en på sjukhus.
  • De som miste livet i attacken var två svenska medborgare - en elvaårig flicka och en kvinna från Ljungskile, en 41-årig brittisk man och en kvinna från Belgien.
  • Den misstänkte gärningsmannen, 39-årige Rakhmat Akilov från Uzbekistan, greps i Märsta några timmar efter dådet och häktades fyra dagar senare i Stockholms tingsrätt misstänkt för terroristbrott. Vid häktningsförhandlingen erkände han, via sin advokat.
  • Akilov hade sökt uppehållstillstånd, men fått avslag. Avslaget överklagades, men migrationsdomstolen ansåg inte att hans berättelse var trovärdig. Akilov skulle utvisas från Sverige, men utvisningen kunde inte verkställas.

FNB

Diskussion om artikeln