Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill ha dramatiskt sänkta skatter för både individer och företag

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 07:10.
Den amerikanske presidenten Trump säger att relationen till Ryssland kanske är sämre än någonsin.
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trump vill sänka bolagsskatten till 15 procent, avskaffa arvsskatten och ge skatterabatt till multinationella bolag som tar hem vinsten till USA.

Efter flera dagar av spekulationer och läckor till amerikanska medier var det på onsdagen äntligen dags för Vita huset att offentliggöra Donald Trumps förslag till skattereform.

Skattereformen presenterades av Vita husets ekonomiska rådgivare Gary Cohn och finansminister Steven Mnuchin.

Förslaget är en sida långt och saknar alltså många detaljer, men är ett utkast att utgå från när kongressen nu ska börja ta ställning till förslaget.

USA:s finansminister Steven Mnuchin (t.h.) och Donald Trumps ekonomiska rådgivare Gary Cohn svarar på pressens frågor i Vita huset den 26.4.2017.
Bildtext USA:s finansminister Steven Mnuchin (i talarstolen) och Donald Trumps ekonomiska rådgivare Gary Cohn (t.v. om honom) svarar på pressens frågor i Vita huset den 26.4.2017.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Både stora och små företag gynnas

De siffror som finns med i förslaget visar att Trump är ute efter en dramatisk reform som innebär stora skattelättnader för privatpersoner, småföretag och stora företag. Det ser ut som om lättnaderna skulle gynna så gott som alla amerikaner.

Vita huset anser att inkomstbortfallet hos staten kan kompenseras med ekonomisk tillväxt. Tanken är enligt Mnuchin att man genom att sänka skatterna åstadkommer en ekonomisk tillväxt. Tillväxten skapar nya jobb och leder till större skatteintäkter.

Färre avdrag

Dessutom skulle många möjligheter till avdrag försvinna, vilket innebär en inbesparning för staten.

Avdragen för räntor på bostadslån och donationer till välgörenhet skulle ändå finnas kvar.

Kritiker anser ändå att statsskulden kommer att växa avsevärt om man inte funderar igenom hur skattelättnaderna ska finansieras ordentligt.

Tre inkomstklasser

- Vi kommer att sänka skatterna och förenkla skattesystemet genom att minska antalet skatteklasser från sju till tre, sade Gary Cohn.

I förslaget skulle amerikanerna beroende på inkomst betala antingen 10, 25 eller 35 procent i skatt. Var inkomstgränserna skulle ligga avslöjades inte.

Företagsskatten skulle sänkas från 35 till 15 procent. Som en engångsåtgärd skulle också företag som placerat vinster utomlands erbjudas någon typ av skatterabatt för att lockas att ta hem sina vinster till USA.

Finansminister Steven Mnuchin beskriver reformen som “den största skattesänkningen och den största skattereformen” i USA:s historia.

Det är ändå oklart om påståendet faktiskt stämmer, eftersom alla detaljer i förslaget inte offentliggjorts.

200 ord och sju siffror

I USA fick förslaget i går kritik för att att det innehöll så få detaljer.

Trump publicerade redan under valkampanjen ett förslag till skattereform på fyra sidor. Men gårdagens förslag innehöll 200 ord och bara sju siffror på en enda sida med generösa radavstånd.

Detaljerna förhandlas

Orsaken till den knapphändiga informationen anses vara att Vita huset helt enkelt inte hunnit längre i planeringen. Detaljerna måste nämligen förhandlas med de republikanska kongressledamöterna, för att Trump ska ha en chans att få sin plan godkänd i kongressen.

Presidenten har ändå tvingat sina medarbetare att gå ut med en skissartad plan.

Trumps brådska anses bero på att han på lördag har suttit i hundra dagar på presidentposten. Trump försöker frenetiskt åstadkomma så mycket som möjligt före den symboliska dagen.

27.4.2017 kl.5.00 Texten har kompletterats med kritiken mot förslaget.

Diskussion om artikeln