Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya utrensningar i turkiska polisen – 9000 stängs av från sina jobb

Från 2017
Poliser leder en rad män i handbojor ur en byggnad.
Bildtext Avstängningen skedde i samband med att över 1000 poliser greps misstänkta för att ha deltagit i kuppförsöket i somras.
Bild: EPA/OLCAY DUZGUN

Över 9000 turkiska poliser har tillfälligt stängts av från sina arbeten medan de utreds för misstänkta band till Gülenrörelsen.

Den turkiska statliga nyhetsbyrån Anadolu uppger att poliserna fick lämna sina jobb i onsdags, bara några timmar efter att över 1 000 poliser greps misstänkta för att ha deltagit i sommarens kuppförsök.

De gripna poliserna ska ha ingått i ett nätverk myndigheterna kallar de hemliga imamerna, som hade infiltrerat den turkiska polisen.

Ytterligare 2 200 poliser har efterlysts som misstänkta medlemmar i nätverket.

Början på nya massutrensningar?

Myndigheterna har nu gripit nästan 50 000 människor som misstänks ha deltagit i kuppförsöket.

Bland dem finns tusentals soldater och poliser, åklagare och andra myndighetspersoner men också oppositionspolitiker, oliktänkare, jurister, domare och människorättsaktivister.

Över 120 000 människor har också avskedats från offentliga poster och arbeten under det undantagstillstånd som har varit i kraft sedan kuppförsöket.

Gripandena och avstängningarna inom poliskåren är de första sedan datumet för folkomröstningen om Turkiets nya grundlag slogs fast.

Oppositionen har ändå sagt att den förväntar sig att utrensningarna kommer att fortsätta då folkomröstningen är över.

Både oppositionen, människorättsorganisationer och EU har anklagat Turkiet för att använda kuppförsöket som svepskäl för att slå till mot sina politiska motståndare.

Det turkiska säkerhetsrådet bestämde dagen efter folkomröstningen att fortsätta undantagstillståndet, som bland annat ger myndigheterna möjligheten att avskeda människor från offentliga arbeten utan förklaring och att hålla människor gripna utan åtal.

Diskussion om artikeln