Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

ÅUCS satsar på erfarenhetsexperter

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 10:17.
ÅUCS T-sjukhus
Bild: Yle/Linus Hoffman

ÅUCS i Åbo är det första universitetscentralsjukhuset med erfarenhetsexperter. Liknande tjänster kommer på sikt att finnas i alla vårddistrikt.

Erfarenhetsexperterna är lekmän inom vården. De har själv varit patienter och hjälper nya patienter som till exempel insjuknat i cancer.

Ritva Heinistö och Piia Vuorio är två av de 22 erfarenhetsexperterna som kommer att jobba inom ÅUCS. Vuorio tycker att de är snarast personer som lyssnar och kanske säger att du klarar dig.

– Det är okej att vara sjuk och att det inte är döden som kommer, det beror på vilken sjukdom det handlar om.

Vi stöder den som insjuknat, det som är viktigt då man insjuknat är att inte glömma bort sig själv eller att fordra för mycket av sig själv, säger Heinistö. Båda har själv erfarenheter av att ha insjuknat och de säger att de då saknade någon som kunde ha berättat om hur det är att vara sjuk.

Ville veta hur en psykos känns

Då vi såg tidningsannonsen om att de söker erfarenhetsexperter var vi båda inställda på att vara med, säger Vuorio. Det är en chock för många att få en diagnos och det är viktigt att vi kan vara med, tillägger Heinistö.

Förutom den direkta patientkontakten bidrar erfarenhetsexperterna med ett kundperspektiv och hjälper vårddistriktet att utveckla och utvärdera vården. Det kan handla om att sitta med på möten med ledningsgruppen eller som Ritva Heinistö att vara med i planerandet av den nya cancercentralen i Åbo. Piia Vuorio konstaterar att de mottagits väl.

ÅUCS tar som första universitetssjukhus in erfarenhetsexperter i vården.
Bildtext De nya erfarenhetsexperterna med sina betyg.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Erfarenhetsexperterna arbetar tillsammans med personalen och informerar patienterna om olika saker. vårddistriktets arbetsmetoder är väldigt medicinbetonade och det som önskades var ett nytt element inom vården, säger Pekka Makkonen som ansvarat för utbildandet av erfarenhetsexperter. Han har själv jobbat som sjukskötare och fick en gång frågan av en patient om hur det känns att drabbas av en psykos. Det kunde han inte svara på av egen erfarenhet och tycker att de nya experterna nu bättre kan svara på den helt känslomässiga delen av att vara sjuk.

Erfarenhetsexperterna började utbildas i september och på onsdagen var det dags för dimission på T-sjukhuset i ÅUCS.

Diskussion om artikeln