Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wallin om sannfinländsk kulturminister: En fennomansk agenda?

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 16:58.
Stefan Wallin.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Efter regeringens halvtidsgranskning blev det klart att Sannfinländarna får posten som kultur-, idrotts- och Europaminister. Tidigare kulturministern Stefan Wallin tror inte att Sannfinländarna plötsligt kan köra in någon stark fennomansk agenda, men partiets monokulturella linje kan komma att synas i regeringens kulturpolitik.

Enligt Stefan Wallin, kulturminister åren 2007-2012, är det svårt att få grepp om Sannfinländarnas kulturpolitik. Det finns nog ett kulturpolitiskt program som Wallin har bekantat sig med. Det betraktar han närmast som en Valborgspublikation.

– Jag hoppas bara att Sannfinländarnas kulturminister inte börjar verkställa partiets eget program. Det fanns bland annat punkter som väldigt starkt ville betona det som man nästan kan kalla monokultur ur en finsknationell synvinkel, säger Wallin.

Enligt Wallin passar sig inte ett sådant program i ett tvåspråkigt land med starka multikulturella influenser och en kulturpolitisk grundsyn som bygger på mångfald.

Hejarklackarna på stafettkarnevalen i full gång.
Bild: Yle/ Kristoffer Söderlund

Hur går det för finlandssvenska kulturarbetare?

Wallin säger att det finlandssvenska kulturfältet traditionellt har varit en aning överfördelat procentuellt sett när kulturministeriet delar ut pengar.

Det här beror enligt honom på att småskalighet kostar, men också på att Svenskfinland har ett exceptionellt rikt kulturliv som har fått erkänsla från statsmaktens sida.

– En kulturminister som har en annan uppfattning kan nog låta det här synas i sina beslut, säger Wallin.

Han påpekar att alla beslut ändå måste kunna motiveras. Huruvida bidragen verkligen kommer att minska är svårt att förutse.

Finskhetsförbundets ordförande som kulturminister

Sannfinländarna valde som väntat Sampo Terho till ny kultur-, idrotts- och Europaminister på torsdagen.

Den sannfinländska riksdagsgruppens ordförande Terho vill bli partiets ordförande efter Timo Soini. Terho är också ordförande för Finskhetsförbundet.

Att Terho är ordförande för Finskhetsförbundet kan ha en betydelse för hans politik – om han så vill, menar Wallin. Alla beslut som en minister fattar ska ändå tåla granskning av hans regeringskolleger, men också av hans motståndare.

– Jag har väldigt svårt att se att en väldigt stark fennomansk agenda skulle kunna dundra in i ministeriet mitt i valperioden och ställa upp och ner på alltihopa. Min gissning är också det att om Terho får posten som kultur-, idrotts- och Europaminister så kommer han nog att lägga en ganska stor tyngdpunkt på den sistnämnda delen, säger Wallin.

Sampo Terho på presskonferensen där han kickade igång sin partiordförandekampanj.
Bildtext Sampo Terho är ny kulturminister.
Bild: Lehtikuva

Risk att Kulturfonden får ta mera ansvar?

Stefan Wallin är ordförande för Svenska kulturfondens styrelse och diskussionen om vad som händer då den offentliga sektorn retirerar är inte ny för honom. Ska fonderna och stiftelserna ta mera ansvar?

– Ska fonderna och stiftelserna genast hoppa in som frivilliga brandkåren eller ska vi kräva och förutsätta att det offentliga sköter sitt bord – det är frågan. När det gäller det lagstadgade kan den offentliga sektorn inte retirera hur som helst, men det finns en gråzon där fonderna och stiftelserna från fall till fall måste bedöma sin roll, säger Wallin.

Att kultur- och idrottsministerposten nu klumpas ihop med Europaministerposten är i sig inget märkvärdigt, enligt Wallin. Liknande okonventionella lösningar har synats i regeringen tidigare.

– Men det blir ju intressant om vi får en Europaminister som nyligen har ifrågasatt hela vårt EU-medlemskap och till och med har viftat med folkomröstningskortet, säger Wallin.

Patrick Henriksen och Alma Pöysti i Tove på Svenska Teatern.
Bildtext Patrick Henriksen och Alma Pöysti i pjäsen Tove på Svenska Teatern.
Bild: Cata Portin

Sannfinländarnas kulturpolitiska program oklart

I en intervju för Helsingin Sanomat idag säger sannfinländarnas politiska planerare Riikka Purra att partiet inte har ett kulturpolitiskt program, men att man ska börja jobba på det nu. Enligt Purra vill Sannfinländarna stöda små och lokala aktörer.

Sannfinländarnas senaste kulturpolitiska linjedragning är från riksdagsvalet 2011, men det är inte längre i kraft. Under kommunalvalet i april fick kulturen knappt någon synlighet i partiets program.

I kommunalvalsprogrammet för år 2017 står det att partiet ser det som viktigt att man i de finländska skolorna ska se till de finländska värderingarna och upprätthålla den finländska kulturen, samt betona betydelsen finländskhet. I programmet nämns också att psalmen Den blomstertid nu ska sjungas på vårfesterna också i framtiden.

Också bibliotekens och medborgarinstitutens betydelse betonas. Det konstateras också att en av kulturens uppgifter är att jämna ut klyftorna i samhället.

– Några större visioner kan vi inte ännu presentera. Partiet har inte hunnit utveckla alla sektorer, säger Purra i en intervju med Helsingin Sanomat.

Sannfinländare mot ”postmodern låtsaskonst”

I valprogrammet från 2011 sägs bland annat att Sannfinländarna motsätter sig så kallad ”postmodern låtsaskonst”. Partiordförande Timo Soini har ändå medgett att det här var ett valtaktiskt knep för att "irritera torrbollar".

Under de senaste åren har Sannfinländarna dessutom motsatt sig bland annat byggandet av ett Guggenheim-museum.

År 2014 sa riksdagsledamoten Juha Eerola sig vara redo att halvera eller helt slopa stöd åt konstnärer, författare och översättare, om inte den finländska ekonomin förbättras. Purra poängterar att det här utspelet knappast motsvarar de andra sannfinländarnas syn.

I det politiska programmet inför riksdagsvalet 2015 nämns värvandet om finländsk kultur. Enligt programmet är det den finska statens primära uppgift att värna om det finska språket och den finskspråkiga kulturen och bildningen.

Sammon puolustus av Akseli Gallén-Kallela
Bild: Creative commons /Public domain

Artikeln uppdaterades den 27.4 2017 kl. 16.56 med uppgiften om att Sampo Terho valts till ny kultur-, idrotts- och Europaminister.

Diskussion om artikeln