Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordea snabbutreder flytt till Finland eller Danmark

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 13:34.
Casper von Koskull
Bild: EPA/ Anders Wiklund

Nordea skyndar på beslutet om en eventuell flytt av huvudkontoret till Finland eller Danmark. Samtidigt pågår en diskussion med den svenska regeringen om den planerade bankavgiften.

Finanskoncernen Nordea presenterade sin kvartalsrapport på en pressträff i Stockholm idag.

Banken ökade sin vinst under början av året. Rörelsevinsten uppgick till 1,102 miljarder euro, jämfört med 1,006 miljarder euro under det första kvartalet i fjol.

Det innebär en ökning på 10 procent.

Den globala tillväxten tar fart

Koncernchefen Casper von Koskull säger att tillväxten i världsekonomin har tagit fart, och att det också kommer att synas på Nordeas hemmamarknader.

- De stora skillnader som nu syns i tillväxttakten mellan de nordiska länderna kommer att minska, tror von Koskull.

Nordeas förbättrade resultat under början av året beror främst på ett ökat avgifts- och provisionsnetto, visar Nordeas delårsrapport.

Värdet på det förvaltade kapitalet ökade också.

Nordeas kostnader steg med 5 procent jämfört med fjolårets första kvartal.

von Koskull: Vi utreder en flytt

Angående Nordeas hot att dra bort sitt huvudkontor från Sverige säger von Koskull att banken fortsätter dialogen med den svenska regeringen. Samtidigt utreder Nordea möjligheterna att flytta huvudkontoret till Finland eller Danmark.

Orsaken till Nordeas hot är Sveriges planer på att höja den så kallade resolutionsavgiften för bankerna, ofta kallad bankavgift, och göra den permanent. Avgiften går till en fond som ska rädda banker i kris.

- Avgiften spelar naturligtvis en viktig roll. Den har varit en katalysator, inte bara för att utreda, utan också för att göra ett snabbare beslut, säger von Koskull till Yle Nyheter.

von Koskull säger att regelverken i Sverige inte erbjuder rättvisa förutsättningar eller en förutsägbar miljö för banken.

Vilka är de andra orsakerna till att ni vill utreda en flytt?

- Det finns andra faktorer. Man får inte dra av räntan på efterställda lån, som är en skillnad i det här landet jämfört med andra. Det är en bredare analys som ska göras, säger von Koskull.

Oklara besked från den svenska regeringen

Om Nordea flyttar huvudkontoret till Finland är det reglerna inom euroområdet som gäller om det uppstår en bankkris.

Men om huvudkontoret stannar i Sverige är det de svenska skattebetalarna som indirekt bär risken. Därför har den svenska finansministern Magdalena Andersson tidigare ställt sig kall till Nordeas hot om flytt.

– Om de lägger huvudkontoret i ett annat land minskar risken för svenska skattebetalare den dagen det blir en krasch, sade hon i mars, bland annat i en intervju för SvD.

Enligt uppgifter till Bloomberg som Kauppalehti refererade till i början av april, skulle den svenska regeringen ändå vara beredd att pruta på sina planer. Enligt tidningen ska finansmarknadsminister Per Bolund ha sagt att han anser att det är bra om Nordeas huvudkontor stannar i Sverige.

Enligt von Koskull kommer beslutet om den eventuella flytten att fattas i sommar.