Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Ska vi föda i Kajana?" – Många frågor efter beskedet om att Barnmorskeinstitutet stängs

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 19:00.
Barnmorskeinstitutets sjukhus i Helsingfors.
Bildtext Efter chockbeskedet om att Barnmorskeinstitutet stängs måste över 5000 förlossningar årligen fördelas mellan andra förlossningssjukhus.
Bild: Yle/ Christoffer Gröhn

Barnmorskeinstitutet i Helsingfors är Finlands största förlossingssjukhus med omkring 5500 förlossingar per år. Efter att det på onsdag blev klart att Barnmorskeinstitutet ska sätta lapp på luckan inom sex månader, undrar många föderskor och familjer om förlossningssjukhusen i huvudstadsregionen ska klara av det tryck som uppstår.

- Det känns obehagligt för egen del och för många andras del. Jag har många vänner och bekanta som har hört av sig. En frågade om vi ska föda i Kajana, säger Karin Palmén som har beräknat datum i juli.

Palmén är också aktiv inom lokalpolitiken i Helsingfors och hon representerar SFP.

Karin Palmèn
Bildtext Karin Palmén, lokalpolitiker för SFP i Helsingfors, har beräknat datum i juli.
Bild: Karin Palmèn

- Enligt vad jag har förstått så var det i helgen spärr på både Kvinnokliniken och Barnmorskeinstitutet. Många i Helsingfors har åkt till Hyvinge och Lojo. Det här är utgångsläget och nu ska Barnmorskeinstitutet försvinna, säger Palmén.

Enligt Palmén är det inte första gången som just föderskor får ta emot smällar av det här slaget.

- Vi är redan en grupp som man har sparat väldigt mycket på. Startpunkten är den att vi inte längre får veta var vi ska föda och vi får inte heller bekanta oss med förlossningssjukhusen på förhand, säger Palmén.

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrik HNS ska behandla frågan om hur förlossningarna i huvudstadsregionen ska fördelas på fredag.

Yle Huvudstadsregionen

2:49
barnmorskeinstitutets sjukhus

Barnmorskeinstitutets sjukhus stängs inom ett halvår på grund av mögel

Personalen har drabbats av symptom pga dålig inneluft.

Diskussion om artikeln