Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo konstmuseum hänger upp omstridd Järnefelttavla

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 15:41.
Eero Järnefelt
Bild: Ateneum

Ateneums konstmuseum hedrar självständighetsjubileet med en Finlandsturné. Eero Järnefelts Trälar under penningen hängs upp i Åbo, en tavla som tidigare kritiserats för att passa in i politiska syften.

Klassiker på turné 2017 är Ateneums jubileumsutställning och ansluter till 100-årsfirandet av självständigheten. Målningen Trälar under penningen från 1893 visas på fem konstmuseer i landet. Åbo konstmuseum är första anhalt där tavlan finns för beskådning 2.5–11.6.

Samtidigt är också Helene Schjerfbecks Konvalescenten från 1888 på turné. Den sex museer långa rundan börjar på Ålands konstmuseum och avslutas på Raumo Konstmuseum.

SR: "Sådant som Sannfinländarna vill ha"

År 2011, kort inför riksdagsvalet, hade Ateneum en utställning med naturalistiskt måleri från sent 1800-tal och tidigt 1900-tal. Trälar under penningen var en av utställningens tavlor och användes som affischmotiv. Sveriges Radios program Kulturnytt riktade då kritik mot att naturalistiska motiv som kan vara rentav manipulativa lyfts fram och satte in målningen i ett politiskt sammanhang.

Enligt Kulturnytt var det sådana utställningar som Sannfinländarna vill ha. I recensionen lyfts populistpartiet fram för att det vill avskaffa den obligatoriska svenskundervisningen i skolan, uttalat vill homogenisera kulturen och endast främja gammalt hederligt vackert oljemåleri. Då för sex år sedan gjorde Sannfinländarna en jordskredsseger i riksdagsvalet och i onsdags blev det klart att partiet tar över kulturministerposten i regeringen.

När ett populistiskt parti längtar tillbaka till den heroiska konsten vid tiden före finska inbördeskriget, är det inte bara konstnärligt ospännande utan rent oansvarigt av att Ateneum att inte ta upp diskussionen om vad genren "naturalism" sänder för signaler och på vilket sätt "en hjälte" och en "heroisk" historia skapas, står det i recensionen.

Sveriges Radios Kulturnytt: Varning för manipulativ naturalism

Diskussion om artikeln