Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sampo Terho - som väntat ny minister för kultur, idrott och Europa

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 16:59.
Sampo Terho
Bildtext Sampo Terho (Sannf)
Bild: Lehtikuva

Sannfinländarna har som väntat valt Sampo Terho till ny kultur-, idrotts- och Europaminister.

- Kulturen är en gemensam, värdefull och framförallt glad sak. Det är en stor ära för mig och partiet att ta emot det här uppdraget under Finlands 100-års jubileum, sa Sampo Terho efter riksdagsgruppens möte.

Mycket mera än så ville han inte säga om kulturpolitiken innan han utnämns av presidenten. På en fråga om Sannfinländarnas tidigare rätt kategoriska konstsyn svarade han att Finlands 100-års jubileum är en god tidpunkt att överbygga fördomar.

EU-kritisk Europaminister

Riksdagsgruppens ordförande Sampo Terho är allmänt tippad som partiets nästa ordförande. Vid sommarens partimöte i Jyväskylä står kampen enligt de flesta bedömare mellan honom och EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho.

Han är en hård motståndare till den obligatoriska skolsvenskan. Han har starkt betonat det han kallar fosterländska värderingar och är kritisk till ett fördjupat EU-samarbete.

I sin ordförandekampanj har Terho lovat att Sannfinländarnas medlemmar ska få ta ställning till om det behövs en folkomröstning för att lämna EU. Idag ville han inte ta ställning till en eventuell folkomröstning.

- Jag tar inte ställning på annat sätt än att vi följer regeringsprogrammet.

Den blivande ministern svarade tämligen kort på journalisternas frågor utanför riksdagsgruppens slutna kabinett i riksdagen. Efter några få frågor valde han att ta tillflykt bakom samma låsta dörr som han kommit ut genom.

Förutom ordförande för riksdagsgruppen är Sampo Terho också ordförande för Finskhetsförbundet.

Utmanades av Mika Niikko

Sampo Terho utsågs av Sannfinländarnas partistyrelse. Enligt partiordförande Timo Soini förde man närmast en diskussion om saken i riksdagsgruppen. Terho får nu en synlig plattform för sin ordförandekampanj.

Innan riksdagsgruppens möte sa riksdagsledamoten Mika Niikko att det blir omröstning om ministerutnämningen eftersom även han är intresserad och har stöd.

Niikko som tidigare jobbat som ungdomsarbetare i Vanda ansåg att den arbetserfarenheten skulle ha gjort honom särskilt lämpad för kulturministerposten.

Efter mötet var han så purken på valproceduren att han sa att han överväger att ställa upp i partiets ordförandeval.

Stefan Wallin: Intressant med en Europaminister som ifrågasätter EU-medlemskapet

Den tidigare kulturministern Stefan Wallin kommenterade tidigare i dag tanken om att Terho blir minister.

Wallin bedömer att Terho som kultur-, idrotts- och Europaminister nog skulle lägga en ganska stor tyngdpunkt på den sistnämnda delen.

- Men det blir ju intressant om vi får en Europaminister som nyligen har ifrågasatt hela vårt EU-medlemskap, och till och med har viftat med folkomröstningskortet, säger Wallin.

Sannfinländarna värnar om finländska värderingar

I en intervju för Helsingin Sanomat i dag säger Sannfinländarnas politiska planerare Riikka Purra att Sannfinländarna vill stöda små och lokala aktörer.

I kommunalvalsprogrammet för år 2017 står det att partiet ser det som viktigt att man i skolan ser till de finländska värderingarna, och att den finländska kulturen upprätthålls, samt betona betydelsen finländskhet.

Också bibliotekens och medborgarinstitutens betydelse betonas. Det konstateras också att en av kulturens uppgifter är att jämna ut klyftorna i samhället.

Obligatorisk svenska är en belastning för ett mångsidigt språkligt kunnande och är inte i samklang med näringslivets behov

― Sampo Terho (Sannf)

Sampo Terho

  • Född 1977 i Helsingfors
  • Riksdagsledamot sedan 2015
  • Filosofie magister från Tammerfors universitet.
  • Ordförande för Finskhetsförbundet sedan 2009
  • Ledamot av Europaparlamentet 2011–2015
  • Ordförande för partiets riksdagsgrupp sedan 2015

Artikeln uppdaterad 16.13 med bland annat kommentarer av Sampo Terho.

Diskussion om artikeln