Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö på veterandagen: Det pratades inte om kriget, trots att hela släkten deltog

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 15:08.
President Sauli Niinistö i Helsingfors den 7 november 2016.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

I dag hedras Finlands veteraner med den nationella veterandagen. Republikens president Sauli Niinistö säger att man i hans ungdom teg om kriget.

President Sauli Niinistö berättar i en intervju för Yle att det knappt pratades om kriget i hans barndom. Niinistös familj hade ändå nära upplevelser av kriget; både hans pappa och fem av pappans bröder deltog i kriget. Niinistös mamma var dessutom lotta.

– Inställningen till kriget var överlag allvarlig. Det tyder säkert på att det var tunga upplevelser för många.

Kriget kom närmare den unge Sauli Niinistö då han hörde generalen av infanteriet, Adolf Ehrnrooth, tala i Salo.

– Där försökte jag stå i främsta raden fastän jag inte förstod så mycket.

Niinistö berättar att han senare förundrade sig över hur försiktigt hans pappa startade upp verksamhet för krigsveteranerna under 1960-talet.

– Det var som om man var lite på sin vakt och funderade över hur man skulle kunna gå vidare ännu under 60-talet. Då var det ändå fråga om verksamhet för krigsveteraner, alltså social verksamhet och inte någon krigisk verksamhet.

Enligt Niinistö handlade tystnaden om ett behov av att värna om sammanhållningen, det kan också ha handlat om en vilja att skydda de yngre.

Värdefull lärdom

Veterandagen har firats sedan år 1987, den firas just den 27 april eftersom det var då Lapplandskriget tog slut våren 1945.

Då man började fira dagen var det absolut inte någon självklarhet att få in dagen i kalendern. Under de senaste trettio åren har veteranerna ändå blivit hedersgäster på många tillställningar.

Niinistö säger att han kommer att minns många av mötena med veteraner under resten av sitt liv.

– Jag har många gånger blivit förvånad och rörd över möten med människor som upplevt så många svåra saker men som ändå ser positivt på livet trots allt de förlorat. Det har varit en värdefull lärdom.

Niinistö tror att veterangenerationen har fått sin seghet av att de lärt sig uppskatta livet mera genom sina svåra upplevelser.

– Människohjärnan kanske reagerar så då allt är svårt och tungt och hela ens existens är hotad. När stämningen sen lite lättas upp så kan man kanske uppskatta livet mera trots att man skulle ha blivit sårad eller på annat sätt förlorat en del av sin ungdom.

22 000 veteraner finns kvar

Veterandagen firas på många orter och den traditionella huvudfesten ordnas i år för sista gången, den här gången i Lahtis.

I år är temat för den nationella veterandagen "din veterandag", det är meningen att temat ska understryka veterandagens vikt för alla finländare.

Från och med nästa år kommer man att förnya festligheterna, eftersom veteranerna som är hedersgäster på festen redan nu är så pass gamla och få.

Det finns fortfarande kring 22 000 krigsveteraner, medelåldern bland dem är 91 år.

Också i fortsättningen kommer man ändå årligen att hedra veteranernas viktiga arbete, men festligheterna kommer att ändra form.

Artikeln baserar sig på Yle Uutisets artikel av Timo Keränen.