Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förvaltarregistrets comeback - Sannfinländarna vände kappan

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 18:12.
Dealer framför sina skärmar i Svenska Handelsbankens dealingrum
Bild: Yle/ Jyrki Lyytikkä

Det omstridda förvaltarregistret, som gör det möjligt för finländare att dölja sitt aktieinnehav, går vidare till plenum.

Riksdagens ekonomiutskott godkände på torsdagen förvaltarregisterlagen med rösterna 8-5.

kaj turunen
Bildtext Kaj Turunen leder ekonomiutskottet
Bild: Yle/Antti Lempiäinen

Den sannfinländska ordföranden Kaj Turunen röstade också för förvaltarregistret, trots att Sannfinländarna tidigare har ställt sig ytterst kritiskt till lagen och till och med hotat fälla den.

Utskottsmedlemmen, Vänsterförbundets Hanna Sarkkinen konstaterade kort efter beslutet att oppositionen kommer att föreslå att lagförslaget förkastas.

Stubb var i blåsväder

Förvaltarregistret har stötts och blötts ett otal gånger, och den förra regeringen beslöt att inte gå vidare med registret, eftersom många remissinstanser ansåg att det kan försvåra utredningen av skattebrott.

Den dåvarande finansministern Alexander Stubb (Saml) hamnade i blåsväder hösten 2015 då han i riksdagen presenterade felaktiga uppgifter om remissvaren, och tvingades be om ursäkt. Stubb påstod att remissvaren överlag var positiva, trots att sanningen var den motsatta.

Utskottet: Beskattaren måste garanteras information

Men förvaltarregistret fanns igen på regeringen Sipiläs agenda, trots regeringspartiet Sannfinländarnas motstånd. Det papper som ekonomiutskottet godkände är i stort sett detsamma som tidigare, eftersom regeringen inte har kommit med något nytt förslag.

Utskottet kom i alla fall med tre klämmar: En av dem var att regeringen förutsätts bereda en sådan lag som gör det möjligt för beskattaren att få information om inhemska skatteinnehav.

Förvaltarregistret i ett nötskal

  • I dag kan finländare äga aktier i inhemska börsbolag bara genom direkt ägarskap
  • Däremot kan utländska placerare äga aktier via förvaltarregister
  • Då aktierna finns i ett förvaltarregister går det inte att få ut namnet på ägaren. Bara uppgifterna om den som förvaltar aktierna, till exempel en bank, är offentliga.
  • Redan Jyrki Katainens regering ville öppna möjligheterna också för finländska placerare att lägga sina aktier i förvaltarregister. Då drevs frågan av näringsminister Jan Vapaavuori
  • Då Vapaavuori fick ett jobb i Europeiska investeringsbanken togs ärendet över av finansminister Antti Rinne
  • Rinne lade beredningen på hyllan men registret började drivas igen av regeringen Sipilä
  • Det stora flertalet av remissinstanserna har varit negativa till registret eftersom det bland annat kan försvåra utredningen av skattebrott

Läs mer om förvaltarregistret:

helsingforsbörsens logo

Anonymt aktieinnehav aktuellt igen

Förvaltarregistret ska kunna utnyttjas via utlandet.