Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Brotten minskar i Österbotten - narkotikan fortsatt stor utmaning

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 15:45.
Händer på person som hanterar cannabis.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Antalet brott mot strafflagen fortsätter minska i Österbotten. Men narkotikabrotten fortsätter öka. Det är en av våra största utmaningar, säger polischef Risto Lammi på Österbottens polisinrättning.

Under årets tre första månader minskade alla brott med dryga 33 procent, men det är något missvisande statistik. I det ingår nämligen trafikbrott och alla trafikkameror är inte alltid igång.

Däremot minskade brott mot strafflagen, exklusive trafikbrott ,med nästan 18 procent under det första kvartalet jämfört med samma period ifjol. Det är en trend som pågått i tio år att kriminaliteten minskar.

- Vi är ganska nöjda med vårt förebyggande arbete. Vi har duktiga ordnings- och trafikpoliser och effektiva brottsutredare som arbetar hårt, säger polischef Risto Lammi på Österbottens polisinrättning.

Österbottens polisinrättningschef Risto Lammi.
Bildtext Risto Lammi
Bild: Yle/Anna Ruda

Narkotikan fortsätter öka

Det är inte bara guld och gröna skogar när man tittar på statistiken för polisinrättningen i Österbotten. Totalt ökade narkotikabrotten med 16 procent under januari till mars, de grova narkotikabrotten ökade med 27 procent.

- Narkotikabrottsligheten är ett stort problem och en stor utmaning för oss. Det är en av våra största utmaningar, säger Lammi.

Att narkotikan ökar hänger också ihop med att antalet fall av rattfylleri ökar. Totalt ökade antalen fall av rattfylleri med 11 procent, antalet grova rattfylleri ökade med 22 procent.

- Nästan en tredjedel av rattfylleristerna är påverkade av narkotika, säger Lammi.

Nu tar man på Österbottens polisinrättning i med hårdhandskarna och man har redan vidtagit några åtgärder. Man har omorganiserat spaningsverksamheten, ordningspolisen har fått mer ansvar och trafikpolisen måste arbeta på ett mångsidigare sätt.

- Men det räcker inte. Vi måste komma ihåg att det för det mesta borde vara familjen, skolan och hälsovården som har det största ansvaret i det förebyggande arbetet. Men vi har effektiverat vår verksamhet.

Narkotikan är en av de största utmaningarna för polisen i Österbotten. De andra stora utmaningarna är att man samtidigt som man bekämpar brott borde förbereda sig på terror- och näthot säger Lammi.

Familjevåldet ökar - eller?

Antalet anmälda fall av familjevåld har ökat med nästan 70 procent under årets första tre månader. Det är dock oklart om det är så att familjevåldet ökat eller om det är så att fler fall kommit till polisens kännedom.

- Mer fall har anmälts och det är bra att de anmäls. Det är inte bra om det är fråga om en verklig ökning men det är för tidigt att säga det efter bara tre månader, säger Lammi.

Antalen brott mot liv har också ökat men dem kan man fortfarande räkna på en hand.

Trots att narkotikabrotten sätter press på polisen i Österbotten är Lammi mycket nöjd med arbetet som alla anställda av Österbottens polisinrättning gjort och gör.

- Jag är väldigt nöjd och jag vill tacka dem alla för det arbete de gör, säger Lammi.

Artikeln uppdaterad 27.4.2017 klockan 15.39 med fler kommentarer av polischef Risto Lammi.