Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tränarkaoset fortsätter – nu återvänder Advocaat till krislandslaget

Från 2017
Dick Advocaat.
Bildtext Dick Advocaat har tränat Nederländerna en gång på 1990-talet och en gång på 2000-talet.
Bild: EPA

Turbulensen i det nederländska fotbollslandslaget bara fortsätter. Dick Advocaat hoppade av sitt landslagsuppdrag i höstas. Nu uppges han ta över tränarsysslan efter den usla VM-kvalstarten.

Det pågående VM-kvalet skulle bli en omstart för Nederländerna. Landet missade EM i Frankrike förra sommaren efter ett klent kvalspel – och hittills har det inte blivit bättre.

Nederländerna ligger fyra i sin VM-kvalgrupp, som Frankrike leder före Sverige, efter att halva kvalet är undanstökat. I mars fick Danny Blind sparken efter 2–0-förlusten mot Bulgarien.

Nu har man hittat en ersättare. Enligt tidningen De Telegraaf tar Dick Advocaat över och får med sig tidigare stjärnspelaren Ruud Gullit som assisterande tränare.

Ratade landslaget för Fenerbahce

Det intrikata i Advocaats tredje sejour som förbundskapten är att han så sent som i höstas hoppade av sitt uppdrag som assisterande tränare till Blind. I stället valde han att träna Fenerbahce i Turkiet.

Enligt De Telegraaf lämnar Advocaat, som har hållit igång tränarkarriären i över tre decennier, den turkiska klubben efter den här säsongen och tar över landslaget igen. 69-åringen ska vara inne i landslagsrullorna lagom till träningslandskampen mot Marocko den 31 maj.

Nederländerna har två segrar, ett kryss och två förluster på sina fem första VM-kvalmatcher. Nästa kvaldust spelar laget hemma mot Luxemburg den 9 juni.

Diskussion om artikeln