Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ivanka Trump går emot sin far - öppnar för att ta emot syriska flyktingar

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 16:57.
Donald och Ivanka Trump.
Bild: AFP / Lehtikuva

President Donald Trumps dotter och rådgivare Ivanka Trump går tvärt emot sin far i flyktingfrågan.

I en intervju med amerikanska NBC öppnade Ivanka för att ta emot syriska flyktingar till USA.

- Det är en global humanitär kris som pågår och vi måste enas, vi måste lösa den, sade Ivanka Trump.

NBC:s reporter Hallie Jackson frågade om det också innebär att USA:s gränser borde öppnas för syriska flyktingar.

- Det måste vara en del av diskussionen, men bara det kommer inte att vara tillräckligt, svarade Ivanka Trump.

Restriktiv immigrationspolitik presidentens hjärtefråga

Ivankas åsikt står i strid med presidentens, som redan vid två tillfällen har försökt förhindra att medborgare från Syrien och andra länder med muslimsk majoritet kan resa in i USA. Bägge presidentdekreten har stoppats av domstolar.

Det är en global humanitär kris som pågår och vi måste enas.

Ivanka Trump

Presidenten har kallat syriska flyktingar för trojanska hästar och sagt att de absolut inte kan släppas in i USA.

- Vi kan inte släppa in dem i det här landet, punkt slut. Vi har enorma problem och kan inte skaffa oss nya, har Trump sagt.

Två av Trumps rådgivare, som vill förbli anonyma, säger till tidningen New York Times att Ivankas uttalande var ett misstag, eftersom det visar vilka meningsskiljaktigheter det finns i Vita huset.

Ivanka kan påverka presidentens åsikt

Ivankas uttalande har väckt arga reaktioner bland den högerpopulistiska webbsajten Breitbarts läsare. Trumps nuvarande rådgivare Steve Bannon, som var en av hjärnorna bakom presidentens omstridda inresedekret, var tidigare chefredaktör för Breitbart.

Ivankas talesperson ville inte svara på frågan om uttalandet var ett sätt att pressa presidenten i flyktingfrågan. Ivanka anses allmänt ha ett starkt inflytande över sin far.

Ivanka är mor till tre barn och hon har stort inflytande. Jag är säker på att hon sade "lyssna på mig, det här är fruktansvärda saker".

Eric Trump

Hennes bror Eric Trump sade i en intervju till tidningen Daily Telegraph att han tror att systern påverkade presidentens beslut att skicka 59 kryssningsmissiler till flygbasen i Syrien, eftersom hon berördes starkt när hon såg bilder av barn som utsatts för gasattacken i Khan Sheikhoun.

- Ivanka är mor till tre barn och hon har stort inflytande. Jag är säker på att hon sade "lyssna på mig, det här är fruktansvärda saker". Min far agerar i sådana situationer, sade Eric Trump.

Ivanka Trump har förnekat broderns uttalande. President Trump har sagt att han fattade beslut om attacken eftersom han själv berördes så starkt av bilderna.

Diskussion om artikeln