Plugga vid ÅA - inbyggda datorsystem omger oss i dag
- En bil har en bränsleinsprutning som styrs av en dator. Där inne finns alltså en dator som beräknar hur den här bränsleinsprutningen ska gå till.
Så förklarar akademilektor Jerker Björkqvist vad ämnet inbyggda datorsystem handlar om, och fortsätter:
- Tillämpningar finns överallt runt omkring oss, vi kommer inte ifrån dem längre egentligen. Om vi börjar räkna, så kan det finnas kanske 20 inbyggda datorsystem i hemmet. Till exempel diskmaskinen och kylskåpet kan ha inbyggda datorsystem. Mobiltelefonen kallades förr i tiden inbyggt datorsystem, men idag är de nog mer fickdatorer.
Mångsidiga ingenjörsstudier
För studerande Miro Eklund föll sig valet på ämnet inbyggda datorsystem ganska naturligt. Han var intresserad av matematik och datorer. Han funderade på en bana som videospelsutvecklare och övervägde därför datavetenskap, datateknik och matematik. Datorsystem kändes som ett lämpligt mellanting. Valet har han inte ångrat.
- Det var ett riktigt bra val! Det är mångsidiga studier. Jag fick min dos av matematik som var en viktig del för mig.
Studierna har också fått honom att tänka om kring ett framtida karriärsval.
- Det här med att bli spelutvecklare har fallit bort. Nu är det egentligen ingen skillnad för mig att ha med spel att göra, utan helt enkelt att programmera, det är kul!
Studierna består till en tredjedel av praktiska programmeringskurser, en tredjedel teori om datorer, algoritmer, datastrukturer, och en tredjedel fysik och matematik.
- Det här är en ingenjörsutbildning, så vi strävar efter att se till att det finns praktiska övningar hela tiden, berättar Björkqvist.
- Man kan generellt säga att ingenjörer bygger världen, och vi bygger då vår del av världen. Det är då frågan om att från början lära sig att se att med vilka metoder man kan bygga vår framtida värld. Jag tror också att det fascinerar många studerande att se att vi faktiskt kan vara med och bygga vår värld på vårt sätt och det är då via teknik, säger Björkqvist.
Digitaliseringen ger jobb
Efterfrågan på människor som är duktiga på att programmera är stor. Därför finns det en hel del jobb för sådana som går utbildningen.
- I tiderna var Nokia en stor arbetsgivare, idag är det olika företag som erbjuder digitaliseringstjänster, där man alltså kopplar in datorer i den vanliga verksamheten. Sen finns det naturligtvis jobb i det man kan kalla traditionella webbutvecklingen, och också i viss mån inom spelindustrin berättar Björkqvist.
Storföretagen leder utvecklingen av nya datasystem. Det här kommer med tiden också att synas på den finska arbetsmarknaden, också lokalt, menar Björkqvist
- Om vi ser på firmor som Google, Facebook, Tesla, så är det datasystemen som utgör mervärdet i deras verksamhet. Det här är en utveckling som också kommer till den traditionella industrin i Finland. För regionen tror jag också att det här kommer att ha jättestor betydelse i framtiden, fortsätter Björkqvist och hänvisar både till bilfabriken i Nystad och Wärtsiläs dieselmotortillverkning i Vasa.
Räds inte en utmaning
Miro Eklund är inne på slutrakan av studierna. Till sommaren ska ha börja jobba med sitt diplomarbete där han utveckla webbapplikationer.
Då det blir tal om framtiden så är drömjobbet ett sådant där han får lära sig nytt och utmana sig själv.
- Det skulle få vara något som på riktigt är jättesvårt, som jag måste öppna researchartiklar om för att lära mig. Jag vill inte liksom få ett problem och tänka, jag vet ju hur jag ska göra det där, och sen göra det, och så var det gjort.
- Det här med Brain-computer interface, det vill säga det att man helt med tankens kraft kontrollerar en dator, det är väldigt intressant tycker jag. Det är långt i framtiden till att vi inte behöver möss och tangentbord för att navigera en dator, men nog är vi säkert så småningom på väg ditåt, fortsätter Eklund.
