Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

SFP och Samlingspartiet tar makten i Sjundeå

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 19:34.
Sfp:are och samlingspartister i livligt samspråk på valvaka på Fanjunkars i Sjundeå.
Bildtext Svenska folkpartiet och Samlingspartiet i Sjundeå deltog i en öppen valvaka där även allmänheten kunde delta då kommunalvalet ordnades den 9 april.
Bild: Yle/Maria Wasström

I Sjundeå har de nya fullmäktigepolitikerna delat in sig i två block, vilket leder till att SFP och Samlingspartiet tar de viktiga ordförandeposterna. SFP har lyckats med att maximera sitt inflytande, säger Stefan Svanfeldt som förhandlar för SFP:s del.

Svenska folkpartiet, Samlingspartiet och Sannfinländarna samarbetar i Sjundeå och bildar ett block med 17 ledamöter i fullmäktige.

I det andra blocket finns De gröna, Socialdemokraterna och Vänsterförbundet med tio ledamöter.

Nya fullmäktige i Sjundeå

Det finns 27 platser i fullmäktige i Sjundeå.

Så här ser fördelningen mellan partierna ut efter kommunalvalet den 9 april 2017:

Svenska folkpartiet 8
Samlingspartiet 8
De gröna 5
Socialdemokraterna 3
Sannfinländarna 1
Vänsterförbundet 2

Svenska Folkpartiet är nöjd med alliansen med Samlingspartiet och Sannfinländarna, säger SFP-förhandlaren Stefan Svanfeldt.

- Vi har lyckats med att maximera vårt inflytande, det är ju förhandlarens primära roll i förhandlingarna. Vi förlorar inget med den här alliansen, utan till och med vinner. Vi har lyckats rätt så bra med tanke på våra väljare.

SFP och Samlingspartiet diskuterade ett samarbete med detsamma efter kommunalvalet eftersom båda partierna fick åtta platser var i fullmäktige.

- Vi samarbetar hellre än att vi motarbetar varandra.

Stefan Svanfeldt
Bildtext Stefan Svanfeldt förhandlar om ordförandeposterna i Sjundeå för SFP:s del.
Bild: Yle/Maria Wasström

Svanfeldt förklarar att Sannfinländarna kom med då det blev klart att De gröna, SDP och VF bildar ett eget block.

- Vi ville få med Sannfinländarna för att eliminera en oberäknelig part i förhandlingarna. Dessutom vill vi i Sjundeå att små partier är med i beslutsfattandet.

Samlingspartiet vill ha fullmäktigeklubban

SFP-förhandlaren Stefan Svanfeldt berättar att SFP och Samlingspartiet kommit överens om de viktigaste ordförandeposterna: SFP tar posten som ordförande för kommunstyrelsen och Samlingspartiet får ordförandeposten i fullmäktige.

Det är sannolikt Merja Laaksonen (SFP) som fortsätter som ordförande för kommunstyrelsen, säger Svanfeldt som tror att de övriga namnen blir klara efter valborg.

Pia Virta, Harri Haanpää, Yrjö Kokkonen, Hilkka Toivonen och Harri Myllymäki gläds åt de grönas valframgång i kommunalvalet 2017 i Sjundeå.
Bildtext De gröna på valvakan den 9 april i Sjundeå: Pia Virta, Harri Haanpää, Yrjö Kokkonen, Hilkka Toivonen och Harri Myllymäki var glada då det gick bra för partiet i valet.
Bild: Yle/Maria Wasström

SFP tar sedan posten som första vice ordförande i fullmäktige och Samlingspartiet motsvarande post i kommunstyrelsen. Stefan Svanfeldt säger att det ännu inte är klart vilka partier som får platserna som andra vice ordförande.

I nämnderna kommer platserna som andra vice ordförande att gå till det mindre blocket. Det stora blocket kommer att ta sju platser av elva i kommunstyrelsen. De gröna, SDP och VF får sedan dela på de fyra återstående platserna.

Många röster leder inte till ordförandepost

Merja Laaksonen fick mest röster i kommunalvalet den 9 april. Men även kandidater från det mindre blocket klarade sig bra. SDP:s Arja Alho fick 167 röster, partikamraten Kristian Parviainen 119 röster och De grönas Harri Haanpää 96 röster.

Valvaka på Fanjunkars i Sjundeå
Bildtext SDP:s Arja Alho (till vänster) fick många röster i kommunalvalet, men SDP hör till det mindre blocket i Sjundeå som inte får viktiga ordförandeposter.
Bild: Yle/Maria Wasström

De kommer tydligen inte att synas på viktiga poster eftersom de hör till det mindre blocket?

Så är det, säger Stefan Svanfeldt.

- Kommunalvalet är delvis en fråga om personval, men mängden röster ett parti får har mera betydelse än enskilda röster. SDP och De gröna hade några kandidater som tog många röster, men partierna fick inte så många röster att de har något att säga till om.

- Då man ser på partiernas stöd i valet så är det entydigt SFP och Samlingspartiet som är de största partierna.

Vad tror du väljarna säger då en person i det mindre blocket inte får en synlig post trots många röster?

Nu finns det inte en sådan möjlighet, säger Svanfeldt.

- Man kan tycka att en enskild kandidat som fått många röster borde komma långt, men så fungerar det inte i riksdagsval och inte i kommunalval heller.

Diskussion om artikeln