Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Jadu och Mohammed har jobb, men inte rätt att jobba

Från 2017
Uppdaterad 27.04.2017 19:49.
Jadu fick inte uppehållstillstånd för arbetstagare.
Bildtext Irakiska Jadu fick inte uppehållstillstånd för arbetstagare.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Om Migrationsverket inte beviljar asyl och inte vill stå för kostnaderna så okej, men ge då ett uppehållstillstånd för arbete så man själv kan betala för sig, säger Jadu upprört.

Efter ett och ett halvt år i Finland talar han redan finska och har lyckats få ett jobb. I Irak studerade han redovisning. I Finland lärde han sig först engelska men insåg sedan att det också krävdes finska för att få jobb.

Chefen frågade om han kan hjälpa mig att stanna i Finland.

Jadu

Nu jobbar han för ett företag som gör olika sorters renoveringsarbeten både inomhus och utomhus.

Jadu kom till Finland som flykting och har ansökt både om asyl och om uppehållstillstånd för arbetstagare. Hittills har han bara fått avslag.

Asylprocessen fortsätter i förvaltningsdomstolen, men om det blir ett nej också där förlorar han rätten att vistas och arbeta i Finland.

Det vill både han och hans chef undvika.

- Chefen frågade om han kan hjälpa mig att stanna i Finland. Jag frågade några vänner om råd, och de föreslog att vi skulle ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare.

- Det kostar ungefär 500 euro att ansöka och chefen frågade om han skulle få betala hälften. Jag sade nej. Han hjälper ju redan så mycket, säger Jadu.

Mycket byråkrati, osäkert resultat

Att få ett arbetstillstånd kan ändå vara knepigt. Det gäller att ha ett fast jobb och en chef som fyller i blanketter och försäkrar att arbetstagaren förtjänar tillräckligt för att försörja sig.

Dessutom gäller det att vara i rätt bransch, en bransch där det råder brist på arbetskraft och där det är svårt att rekrytera. Annars är det svårt att få uppehållstillståndet.

Jag har ingenting, jag bara väntar nu.

Mohammed

Myndigheterna har en lista på jobb som är svåra att fylla. I Nyland gäller det bland annat olika städjobb, vissa jobb i restauranger och storkök och en del jobb i byggbranschen.

Myndigheterna meddelade Jadu att bristen på renoverare inte är tillräckligt stor för att han skulle beviljas uppehållstillstånd.

Besvikelsen är stor, men en ny ansökan ska snart lämnas in. Den här gången ska ansökan göras för ett specifikt yrke som finns på listan över jobb som är svåra att få personal för.

- Chefen sade att vi skriver att jag är byggnadsmålare. Jag har målat en del och har lärt mig jobbet.

Åtta månader och fortfarande inget svar

Mohammed börjar bli desperat. Han har ansökt om uppehållstillstånd för arbetstagare, men efter åtta månaders väntan har han fortfarande inte fått något svar.

Han lämnade in sin ansökan medan han väntade på att Högsta förvaltningsdomstolen skulle avgöra om han har rätt till asyl.

Efter att han fått nej även i tredje instans blev han en av de så kallade papperslösa. Utan rätt att vistas i Finland. Utan rätt att arbeta.

En mikrofiberduk.
Bild: Yle / Hanna Othman

Det betydde att Mohammed blev tvungen att sluta jobba som städare. Trots att han har ett heltidsjobb och en chef som vill ha honom kvar på jobb.

Städning ger inkomster och hopp

Nu har han i över två månaders tid varit utan inkomster. Han hyr in sig hos en bekant, men pengarna börjar vara slut och han har inte vågat säga att han inte längre har råd att betala hyra.

- Jag har ingenting, jag bara väntar nu, säger Mohammed.

Utan jobb har han inga framtidsplaner, ingen framtidstro. Att åka tillbaka till Irak är uteslutet.

Mohammed började städa redan under den första tiden i Finland.

- Jag började hjälpa städarna på flyktingmottagningen och det företaget anställde mig sedan, berättar Mohammed.

Städchef beundrar invandrarnas attityd

Vid Forenom öser Mohammeds chef Kristi Arro beröm över Mohammed.

- Han har lärt sig städyrket, han är flitig och noggrann, och dessutom trevlig, säger Arro.

Företaget har också anställt andra asylsökande. Två av dem har fått asyl, och fem har ansökt om uppehållstillstånd för arbetstagare.

- Jag säger till dem att om de får ett negativt svar på sin asylansökan ska de genast ansöka om uppehållstillstånd för arbetstagare, säger Arro.

Kristi Arro vill ha Mohammed på jobb.
Bildtext Kristi Arro anställer gärna asylsökande.
Bild: Yle / Victoria Wirén

Om Migrationsverket ger avslag på en asylansökan kan personen i fråga vända sig till förvaltningsdomstolen. Efter det kan man ännu försöka få sitt fall prövat i Högsta förvaltningsdomstolen.

Den här processen tar länge, och om det finns risk för ett nekande svar är det bra att det finns en annan metod för att stanna lagligt i landet.

Arro är alldeles häpen över hur samvetsgrant och flitigt flyktingarna jobbar.

- De vill jobba, de är ivriga. Jag visste inte att män skulle kunna klara av att jobba som hotellstädare. Det är ett utmanande jobb och många klarar inte av det, säger Arro.

Långa köer hos Migri

Migrationsverket tog över behandlingen av uppehållstillstånd för arbetstagare vid årsskiftet. Då fanns det mer än 9 000 ansökningar i kö.

Ungefär 1 500 av dem väntar fortfarande på beslut.

I normalfall är väntetiden ungefär fyra månader, men nu får man vänta betydligt längre på besked.

Mohammed har redan väntat i åtta månader.