Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lagexperter: Det kan nu vara olagligt att piratstreama efter överraskande EU-dom

Från 2017
Uppdaterad 28.04.2017 06:36.
Streamningstjänst.
Bildtext En del av utbudet på en av många streamningssidor som har laddat upp videomaterial utan tillstånd.

Att strömma olagligt uppladdade filmer och tv-serier är antagligen brottsligt i alla EU-länder, efter ett domslut vid EU-domstolen på onsdagen, menar experter. Hittills har det inte varit olagligt att titta på piratmaterial - endast att dela det vidare.

EU-domstolen tog ställning till ett specifikt fall där en person hade streamat med hjälp av en särskild extern apparat som kunde kopplas till en tv.

Apparaten, som såldes i Nederländerna under namnet Filmspeler, hade många streamningstjänster färdigt inprogrammerade i minnet. Flera av dem erbjöd olagligt uppladdat material.

Domstolen beslöt att det inte är lagligt att streama med hjälp av den här apparaten. Det överraskade juristen Herkko Hietanen.

– Jag blev häpen och tänkte att det var ett mycket speciellt beslut, säger han.

Kryphålet kanske inte gäller längre

Hittills har ett undantag i EU-direktivet om upphovsrätt i praktiken inneburit att streamning av piratmaterial har varit laglig.

"Tillfälliga former av mångfaldigande [streamning, red.anm.] som är flyktiga (...) och vars enda syfte är att möjliggöra (...) en överföring i ett nät mellan tredje parter via en mellanhand (...) skall undantas..."

Men EU-domstolen höll inte med i det här färska fallet. Undantaget gällde inte denna gång.

Hietanen bedömer att domslutet har en mer allmän betydelse och utgör rättspraxis för all slags piratstreamning. Advokaten Petteri Günther, som är doktor i digital upphovsrätt, håller med.

– EU-domstolen har nu öppnat upp för en sådan tolkning att en medborgares piratstreamning inte mera kan anses utgöra ett undantag i lagen, säger Günther.

Petteri Günther
Bildtext Petteri Günther på advokatbyrån Lexia.
Bild: Mikko Tikka

– Det innebär att man kan göra sig skyldig till olaglig kopiering när man streamar olagligt uppladdat material, trots att den här kopieringen bara är tillfällig och kopian inte hålls i datorns minne särskilt länge, tillägger han.

Fler upphovsrättsbrev på kommande?

Hietanen säger att det är en bra fråga om upphovsrättsinnehavare så småningom kommer att börja stämma personer som strömmar olagligt uppladdat material på nätet.

När det gäller fildelning i torrent-nätverk är det lätt för vilken användare som helst att se vilka IP-adresser som är intresserade av ett visst videomaterial.

IP-adresser i ett torrent-program.
Bildtext IP-adresserna är synliga i själva fildelningsprogrammet. De är anonymiserade på den här bilden.

En IP-adress identifierar alltså normalt en viss dator eller annan uppkopplad apparat.

Upphovsrättsinnehavare samlar maskinellt in fildelande IP-adresser med hjälp av särskild mjukvara. Det har möjliggjort att så pass många som tiotusentals finländare har fått kravbrev om illegal fildelning - något som Yle Nyheter har berättat om tidigare.

Däremot är det tekniskt svårt att få reda på att någon piratstreamar och när det sker. Man kan främst få reda på det genom att övervaka folks internettrafik, och det skulle inkräkta på privatlivet.

– Men det kan till exempel vara möjligt att identifiera användare om polisen gör en razzia vid en streamningstjänst och via tjänsten får information om vilka datorer som har kopplat upp sig till den, säger Herkko Hietanen.

Det här kräver troligen ändå att tjänsten är belägen inom EU, och att IP-adresserna faktiskt sparas.