Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vägen till andra raka guldet – så nära var Tappara ett fiasko

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Tappara.
Bildtext Under säsongen har Tappara visat varför laget står som finska mästare nu.
Bild: All Over Press/Jesse Karjalainen

Femte raka finalserien, andra raka ligaguldet. Tappara plöjer fram i ligahockeyn. Här är resan fram till den nya segerfesten.

Överlägset i grundserien

Tappara gick in som en vingklippt mästare. Bland annat lämnade Kristian Kuusela och Patrik Laine laget efter fjolårets guld. Det märktes ingenstans på isen.

Sju segrar på de tio första matcherna satte tonen för hela grundserien. Tappara visade med eftertryck att klubben hade den bästa och bredaste spelartruppen.

Regerande mästaren vann grundserien på 127 poäng, tretton fler än tvåan TPS. Grundseriens bäste poängplockare (Henrik Haapala) och målskytt (Veli-Matti Savinainen) återfanns i Tapparas omklädningsrum.

Jukka Peltola, Tapio Laakso.
Bildtext Tack för god match! Jukka Peltola och Tapio Laakso klappar om varandra efter derbyrysaren.
Bild: Lehtikuva

Illa ute i kvartsfinalen

Ilves slet sig till slutspelet via en stark avslutning på grundserien och en seger i den första slutspelsomgången mot Ässät. Då väntade ett Tammerforsderby mot Tappara.

– Det blir inte bättre än så här. Hela stan kommer att leva sig in i serien, konstaterade Tapparas kapten Jukka Peltola.

På isen höll det på att bli ett enormt fiasko för Tappara. Efter fem matcher hade Ilves en 3–2-ledning. I den sjätte dusten kvitterade Ilves till 1–1 i den tredje perioden. Sedan hade den stora utmanaren Tappara på gaffeln.

Efter nästan fem och en halv periods spel avgjorde ändå Tapparas Blake Parlett. Maratonmatchen knockade Ilves. I match sju tog Tappara en säker 2–0-seger.

Dominik Hrachovina.
Bildtext Dominik Hrachovina slog slutspelsrekord med sin långa svit utan insläppt mål.
Bild: All Over Press

Överkörning i semifinalen

Dominik Hrachovina avslutade kvartsfinalserien med att stänga butiken – och Tapparas målvakt inledde semifinalserien mot HIFK på samma sätt. Hrachovina höll nollan i långt över 200 minuter och slog nytt slutspelsrekord.

I match tre överraskade HIFK och tog en seger i Tammerfors, men det dysfunktionella Helsingforsgänget hade absolut inget att hämta mot Tappara.

Fjolårets finalrepris blev en enkel match. 4–1 i matcher för mästarlaget.

Tappara.
Bildtext Efter en tung start vände Tappara finalserien mot KalPa.
Bild: Lehtikuva

Bäst när det gällde i finalen

Vårens positiva överraskning KalPa stod för motståndet i finalserien – och man gjorde starten till en mardröm för Tappara. Två uddamålsvinster satte KalPa i ett drömläge för att fullborda en stor skräll.

Då vaknade både utespelarna och Hrachovina. Målvakten spikade igen och i anfallszon vände vinden. Otso Rantakari smällde in ett sent avgörande i match tre, Tappara vällde fram på bred front och kvitterade övertygande till 2–2 i match fyra, Jere Karjalainen gav Tappara guldvittring i tajta match fem.

I kvällens sjätte finalmatch fullbordade finländsk ligahockeys ånglok en snudd på perfekt säsong. Juhani Jasu fick äran att sätta guldmålet – och nu jublar Tapparadelen av Tammerfors över andra raka guldet.

Diskussion om artikeln