Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jasu stora finalhjälten – Tapparas guldmål kontroversiellt

Från 2017
Uppdaterad 08.05.2017 13:12.
Tappara.
Bildtext Tappara är mästare igen.
Bild: Lehtikuva

Juhani Jasu. Där är Tapparas guldskytt. I en ny, tajt finaldust mot KalPa frälste han mästarna. Avgörandet blev omdiskuterat.

Tappara förnyade sitt hockeyguld i kväll. Man gjorde det efter ett nytt drama i finalserien mot KalPa.

Klockan stannade på 48.30 i den sjätte finaldusten i Kuopio när säsongens sista avgörande kom.

Juhani Jasu slet som ett djur och fick till slut pucken i ett bra läge. Han drog iväg en backhand som letade sig in bakom Eero Kilpeläinen.

I förspelet till avgörandet bröt Jasu en puck med klubbladet i mittzon – och det var en misstänkt hög klubba.

– Jag tycker att det är solklart att det är hög klubba, säger Nelonen Pros expert Petteri Nokelainen i tv-sändningen.

Domarna godkände målet, KalPa-spelarna protesterade inte. Och gästernas jubel var stort. Det skulle visa sig vara det första guldjublet.

Mål i boxplay

Precis allt stod på spel i det sjätte finalmötet mellan KalPa och Tappara. Hemma i Kuopio var KalPa piskat att vinna för att undvika slutpunkten för den inhemska hockeysäsongen.

Tappara hade ett kalasläge att säkra sitt andra raka guld och efter en jämn första period skaffade sig Tappara ett överläge.

I samband med matchens första powerplay var det decimerade Tappara som slog till. Blake Parlett slet sig igenom och lade kyligt in pucken mellan benen på Kilpeläinen.

Parlett har haft en sällsynt fin förmåga att stiga fram när det behövts. I maratondusten i kvartsfinalrysaren mot Ilves klev han fram och kvitterade serien till 3–3 efter fem och en halv period. I kväll var backen framme igen.

Sjuttonde guldet

Ledningen höll inte länge. KalPa slogs inte ner av gästernas fullträff. I stället fortsatte man pumpa på med långa anfall och till slut kunde Eetu Luostarinen pricka in 1–1 med ett rappt skott.

Inför den tredje perioden stod matchen åter och vägde. Finalserien har gått hit och dit, men till slut var det Tapparas fjärdecenter som blev guldhjälte. KalPa hann med ett stolpskott i sista minuten, men i stället var det Parlett som satte pucken i tom kasse till 3–1.

Det här är Tapparas sjuttonde guld genom tiderna och det andra i följd. I fjol slog Tappara HIFK med 4–2 i matcher när man tog ett efterlängtat mästerskap.

Resultat:

KalPa–Tappara 1–3 (0–0, 1–1, 0–2)
Mål: 0–1 Blake Parlett, 1–1 Eetu Luostarinen (Joonas Lyytinen, Jyri Junnila), 1–2 Juhani Jasu, 1–3 Blake Parlett.
Tappara mästare med 4–2 i matcher.

Diskussion om artikeln