Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Öppet krig om väljarna mellan Le Pen och Macron

Från 2017
Uppdaterad 28.04.2017 08:12.
Marine Le Pen vinkar till sina anhängare i den franska staden Amiens den 26 april 2017.
Bildtext Marine Le Pen vinkar till sina anhängare i Amiens den 26 april 2017.
Bild: EPA / CHRISTOPHE PETIT TESSON

I den franska presidentkampanjen talar man nu om att det råder ett öppet krig om väljarna mellan kandidaterna Marine Le Pen och Emmanuel Macron.

Även om opinionssiffrorna fortfarande visar att mittenpolitikern Emmanuel Macron förväntas bli Frankrikes näste president, har ytterhögerns Marine Le Pen vunnit flera slag sedan valomgången i söndags.

- Varje gång ett fransk monument säljs ut till utländska intressen sticker det till i mitt hjärta, sade Marine Le Pen under sitt valmöte i Nice igår kväll. Staden anses vara en bastion för yttersta högerväljare.

Globaliseringen viktigaste ämnet

Att globaliseringen blivit den viktigaste frågan i valspurten är nu ett faktum.

Marine Le Pen lovade i Nice bland annat att hon ska förbjuda utlokaliseringar om hon väljs till president. Hon gav också en känga åt EU i frågan.

Samtidigt sade konkurrenten Emmanuel Macron i en utfrågning på privata TV-kanalen TF1 att globaliseringen kan erbjuda ökade möjligheter för fransmännen.

Stoppa utlokaliseringar

Hur väljarna tar emot de båda kandidaternas motsatta budskap är för tidigt att säga ännu.

Men häromdagen anses Le Pen ha vunnit en viktig seger i frågan, framför företaget Whirpool i staden Amiens. Företaget ska utlokalisera verksamheten till Polen på grund av lägre löner.

Le Pen lovade då att stoppa nedläggningen om hon väljs till president, medan Macron sade att han inget kan lova så länge han inte vunnit presidentvalet.

Tillställningen kan ha fejkats

Nyhetskanalen Bfm påstod igår att tillställningen med supportrar som hurrade för Le Pen vid fabriken i Amiens kan ha varit fejkad av yttersta högern.

Då Emmanuel Macron nyligen fått hård kritik för att sällan visa förståelse för de utslagna i samhället, uppmanade den stora ekonomitidningen Challenges honom att snabbt presentera lösningar med ett socialt budskap.

Under gårdagen besökte han därför den hårt sargade Parisförorten Sarcelles.

- Jag vill ena fransmännen och stoppa den bild av hat som Le Pen försöker förmedla, sade han under besöket.

Emmanuel Macron gjorde valkampanj i Parisförorten Sarcelles den 27 april 2017.
Bildtext Emmanuel Macron gjorde valkampanj i Parisförorten Sarcelles den 27 april 2017.
Bild: MARTIN BUREAU/POOL

Marine Le Pen visade sig under torsdagen på en fiskebåt för att tala om det hot hon menar att EU utgör mot fiskarnas yrke.

Slaget om den förlorande kandidaternas väljare

De närmaste dagarna gäller slaget om väljarna som i första omgången röstade på den utslagne vänsterradikalen Jean-Luc Mélenchon. Han fick då nästan 20 procent av rösterna. Men många av dem förväntas att inte alls rösta i finalen, i protest mot att Macron som representant för globaliseringen, möter populisten Le Pen.

Även högerns François Fillons väljare är eftertraktade. Han fick också cirka 20 procent i första omgången, vilket chockat många.

Kan rösta blankt

- Det var första gången i historien som högern slogs ut ur finalen, säger dataspecialisten och tvåbarnspappan Yves Prélot som röstade just på högerns kandidat i söndags.

Yves Prélot, väljare i franska presidentvalet.
Bildtext Yves Prélot
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

Inför finalen söndagen den 7 maj överväger han att rösta på Emmanuel Macron eller att rösta blankt.

- Däremot tänker jag aldrig ge min röst till Le Pen, eftersom hon är en stark EU-kritiker, säger han.

Text: Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln